// Artikel om

Beep-test

Tillagd i kategorin Övningar, Träning

Tid för beep-testEtt beep-test även bleep-test är något av det jobbigaste konditionstestet man kan göra. När man talar om det så låter det inte så jobbigt, det handlar om att springa en sträcka på 20 meter som man tar tiden på. Men testet är inte över när man sprungit denna sträckan, utan man ska springa sträckan många gånger fram och tillbaka snabbare och snabbare hela tiden i takt till musik. Under musikens gång så är det ett pipljud som spelas upp i olika intervaller. Vid varje pip så ska personen som utför beep-testet ha nått till nästa punkt. Det som är det svåra i beep-testet är att pipljuden blir tätare och tätare. Deltagaren som gör testet sätter då sin kondition på spel genom att pulsen hela tiden ökar. Det är därför som detta är så extremt jobbigt att utföra.

Intervallerna är uppdelade i olika nivåer. Beep-testet finns i flera olika former, men det vanligaste har 21 nivåer. Varje nivå tar någon stans mellan 59-67 sekunder att genomföra. Den som klarar testet har alltså sprungit 4920 meter på cirka 22 minuter. Visst tänker du att man kan stå ut i hela 22 minuter, men jag lovar att redan efter 2-3 minuter in i beep-testet så kommer du att tänkta ” det här klarar jag aldrig”. Testet sätter prov på din mentala styrka och din fysiska styrka till max. Det är faktiskt väldigt få personer som klarar detta. Även dem som med vana joggar 4-5 kilometer på under 30 minuter misslyckas med detta. Så säg inget innan du testat själv!


Gör beep-testet själv!

Det man behöver för att göra ett beep-test är en rak sträcka på 20 meter. Den får varken luta uppåt eller neråt, den ska vara helt plan. I början och i slutet av sträckan kan man sätta en kon som markera att längden är exakt 20 meter. Förutom detta så behövs det beep-musik som vi själva kallar det. Det går att göra en Google sökning på det eller köpa en CD från en sportbutik med denna typen av musik.

Instruktioner från film hur ett beep-test fungerar.

Skolor och föreningar gör testet

Testet är inte bara extremt jobbigt, för den som har den hårda läraren i skolan så kan ens betyg sättas efter detta testet. Det sätter som sagt prov på din kondition och din psykiska förmåga att orka göra hela beep-testet fullt ut. Majoriteten klarar inte av att fullfölja, 6-7 minuter in i testet så klarar de flera inte att hänga med pipljuden i musiken och får därför avbryta eller försöka att springa ifatt den förlorade tiden. Man har då sprungit 1130-1380 meter. Hela är som sagt på 4920 meter. Personer som är med i föreningar av olika slag gör testet flera gånger vid olika tillfällen. Det är ok att misslyckas, både en och femtio gånger. Ett beep-test måste de flesta tränar sig i form för att klara.

Diskutera artikeln genom att kommentara

5 Kommentarer till “Beep-test”

 1. En normal människa klarar inte beep testet, inte ens Gunde Svan har gjort de

  Skriven av Robin | 17/01/2013, 23:43
 2. Det är mycket svårare än man kan föreställa sig! Det är så j… jobbigt! Men jag ska i alla fall förbättra mig till nästa gång! Skäms att bara ha klarat nivå 8!

  Skriven av Jukka Järvelä | 08/03/2013, 21:39
 3. Jag klarade hela

  Skriven av Hulk King | 02/03/2017, 15:43
 4. Hur lätt som helst att klara! Jag klarade det på första försöket trots att jag hade ryggskott och sprang ute i djupsnö.

  Skriven av Max Power | 26/04/2017, 08:16

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] med en tränare som manar på frenetiskt. Under de senaste åren har andra löpmetoder som BEEP-testet och Cooper-testet implementeras för att ge en kondition som är bättre anpassad för utmaningarna […]

Skriv en kommentar