// Artikel om

BMI Kalkylator

Tillagd i kategorin Hälsa

BMI, eller Body Mass Index är ett index framtaget av WHO (World Health Organisation). Genom att beräkna din kroppsmassa (vikt) så har du möjlighet att se om du är överviktig eller inte, och se om du behöver gå ner i vikt eller inte. BMI skall inte ses som en 100% sanning men är en mycket bra väg att följa om man ligger i farozonen eller ej, du får själv välja om du vill följa vad som kommer att stå i våran kommentar.

Hur räknar man ut BMI?
BMI räknas ut genom att ta vikten i kilo dividerat med längden i kvadrat. Då får du fram kroppsmassan (BMI) på den personen du vill.

Exempel:
Vikt= 82 kg, höjd= 183 cm (1,83m)
Uträkningen blir då: 82 ÷ (1.83)2 = 24,49

När du har räknat ut ditt BMI så kan få vägledning med vad du ska göra för att rätta till din kroppsvikt om den inte är perfekt! BMI kalkylatorn är tagen från Body Mass Index och beräknas därefter. Det är upp till var och en att ta vara på sin kropp och hälsa, ingen annan kan göra det åt dig, så börja redan idag med att hjälpa dig själv. Leta efter svaret du fick efter att du kollat ditt BMI under.

 • BMI på 16-17. Du väger för lite, ät mer nyttig mat! Det du kan göra här är att kontakta en läkare och få vägledning med vad du ska äta för att gå upp i vikt och rätta till ditt BMI.
 • BMI på 15-17. Din vikt är för liten gentimot din längd! Ät nyttig mat och mer kolhydrater, i vissa fall kan du kontakta din läkare för att få vägledning.
 • BMI på 32+. Du är mycket överviktig, gör något åt det innan de är för sent! Du ligger absolut i farozonen, gör du inte något åt det riskerar du att dö av fetma. Kontakta närmaste sjukhus eller hälsovård snabbt!
 • BMI på 26-30. Du är överviktig, ät mindre och kontakta läkare vid behov! Lite för mycket av det goda? Sök hjälp eller ät mindre skräpmat och snabba kolhydrater.
 • BMI på 18,5-24,9. Gratulera, din vikt är perfekt! Här kan du bara klappa dig själv på axeln, mycket bra resultat, fortsätt så! Du måste gå enligt GI-metoden eller har ett mycket aktivt liv!
 • BMI på 13,9-14,9. Du är för smal, är mer! Din vikt gentimot din längd fyller inte riktigt upp till kraven av ditt BMI, du borde äta mer nyttig mat.
 • BMI på 11-13,8. Din kropp svälter, kontakta doktor! När ditt BMI hamnar här nere så brukar det oftast fortsätta neråt, ät mer eller kontakta läkare.
 • BMI under 11. Det är mycket viktigt att du kontaktar en doktor, du svälter! Du kan inte må bra psykiskt eller fysiskt, du måste omedelbart kontakta en läkare för att inte riskera att svälta ihjäl.

Diskutera artikeln genom att kommentara

2 Kommentarer till “BMI Kalkylator”

 1. Kunde skrivit vilket som var normalt BMI eller vilket BMI som visar att man kanske är överviktig, men i övrigt bra! :]

  Skriven av Joel | 19/10/2009, 17:46
 2. “BMI på 18,5-24,9. Gratulera, din vikt är perfekt! Här kan du bara klappa dig själv på axeln, mycket bra resultat, fortsätt så! Du måste gå enligt GI-metoden eller har ett mycket aktivt liv!”

  Whaaahahaa! Måste gå enligt GI-metoden eller mycket aktivt liv?? Skojjar du?? Det enda jag gör är att gå fram och tillbaka från skolan och att gå ut med hunden..

  Skriven av Linnea | 22/03/2010, 13:42

Skriv en kommentar