// Artikel om

Cykla är bra träning

Tillagd i kategorin Träning

En som cyklar snabbt

Att cykla kan nästan alla från barnsben. Vi har cyklat i Sverige i hundratals år och är nästa en nationalsport utan att vi tänker på det. Det behöver inte vara något märkvärdigt eller något dyrt för att vara ett perfekt träningsredskap. För att få bättre kondition och för att stärka dina benmuskler samt rygg-, magg- och armmuskler är cykling perfekt. Det aktiverar faktiskt hela kroppen utan att du märker det. Att cykla är en bra träningsform för alla i alla åldrar. Har du problem med knä- och fotskador kan cykling vara ett riktigt bra alternativ. Förutom att du förbättrar din kondition när du cyklar så kommer du ut i friska luften och kan njuta av naturen samtidigt. Du behöver heller inte lägga tid på att transportera dig till och från träningsanläggningen då du oftast har din cykel hemma och kan utgå därifrån.

Spinning är som att cykla

Bild på en spinningcykelHar du ingen egen cykel eller bor du i en miljö där det inte är lämpligt att cykla så kan du testa på spinning. Spinning är cykling inomhus på en cykel med bara ett hjul. Spinning har i många kretsar fått ett oförtjänt dåligt rykte. Många tror att det är en träningsform endast för de mest vältränade medlemmarna på gymmet, så är det alltså inte. Det genialiska med spinning är att du utgår ifrån din egen kapacitet. Du sitter på din egen cykel vilket gör att du inte stör någon annan om du inte orkar med vilket kan bli ett problem i en aerobicssal där du blir pådansad om du är i vägen. Du reglerar också motståndet på cykeln helt själv. Vill du inte köra fullt ut så kan du bara lätta på motståndet. Felet många gör, och vad som förmodligen ligger till grund för det tråkiga ryktet om spinningen, är att man går ut för hårt. Lyssna på instruktören och gå ut med ett lagom tempo och testa vad du går för. 55 minuter spinning är jobbigt så du kommer att bli trött och svettig oavsett.

Cykling och spinning, likt jogging, kan slita på dina ben en hel del så variera gärna din träning med en annan träningsform som koncentrerar sig lite mer på överkroppsstyrka eller andra muskelgrupper. Ha gärna en vilodag efter en träningsdag eller träna annat än ben dagen efter så du låter musklerna vila. Tycker du att cykling är roligt kan du även börja tävla. Det finns många tävlingar i Sverige som är anpassade både för motionären och elitidrottaren. Var med på en folkfest och anmäl dig till en tävling så har du ett mål att sträva mot.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Cykla går snabbare än att jogga eller motionera. […]

Skriv en kommentar