// Artikel om

De cyklar 2500 mil för vattenkrisen i världen!

Tillagd i kategorin Nyheter

Vi har fått en exklusiv intervju med två personer som kämpar för att alla ska ha tillgång till rent vatten över hela världen. För detta så ska de ta sig an 2500 mil på cykel. Detta blir en riktig utmaning som kommer att ta flera månader att genomföra. Deras mål är att samla in 100.000 kr innan de har fullföljt cykelturen.

Två som cyklar en solig dag

Vad är det ni ska göra nu på söndag?

I morgon flyger vi upp till Honningsvåg, Nordkap. Därifrån cyklar vi sedan tandemcykel längs hela Norges kust och sedan vidare ner via Europa, Mellanöstern och ner i östra Afrika tills vi når vårt mål Kapstaden, Sydafrika.

Varför ska ni göra denna långa resan på 2500 mil på cykel?

Vi ville göra en egen insats och bidra till att hjälpa människor på något sätt. När vi fick höra talas om den stora vattenkrisen i världen så föddes denna idé. Sen är vi äventyrliga som personer och vi mår bra utav utmaningar och tycker allra bäst om en aktiv semester. Dessutom mår just Susanne väldigt bra när vi rör på oss hela dagarna, då hon är typ-1 diabetiker. Så för henne blir det dessutom en riktig hälsoresa!

Hur lång tid tror ni att cykelturen tar?

Vi beräknar vara ute 1 år, men vi har ingen tidsram vi måste förhålla oss till. Vi får se lite hur det går och allting beror på hur cykeln håller och hur våra kroppar mår. Vi känner ingen stress utan kommer ta det i en takt vi mår bra utav.

Är ny fysiskt och psykiskt tränade för resan?

Det är svårt att förbereda sig inför ett sånt här stort projekt när man inte har erfarehet i liknanade omfattning sedan tidigare. Men vi har läst mycket av andra som långfärdscyklat, vi har bunkrat upp med läkemedel och akutväska, vi har försökt tänka oss hur vi bör handla i trängda situationer och vi har räknat med att det kommer bli enormt tungt många dagar. Men att tänka att vi ska cykla 2500mil i ett sträck går ju inte, man får ta en dag i taget. Och det är mycket man inte kan förutspå, utan man får lösa det som kommer i ens väg helt enkelt. Vi har lagt mycket fokus på hur vi ska nå vårt mål med insamlingen och spenderat tiden till att utveckla hemsidan och projektet.

En som cyklar snabbt

Rent fysiskt hade vi önskat att vi kunde haft mer tid att träna. Men vi drev ett vandrarhem på Zanzibar fem månader innan och var hemma fem veckor nu precis innan resan. Där i mellan hann vi med att gifta oss också. Men vi motionerar regelbundet så en viss grundfysik har vi, men vi har inte haft tillräckligt med tid för att köra riktiga långpass. Vi hade gärna cyklat ett fem timmars pass i veckan för att just få uthålligheten. Men vi kommer ta det lugnare i början på resan och lyssna på kroppens signaler och sedan öka hastighet och sträcka allt eftersom vi blir starkare. Sist vi var ute på Sverigeresan hade vi inte tränat alls, och efter två veckor märkte man enorm skillnad.

Hur har ni förberett er med kost, intar ni kosttillskott under resans gång?

I vardagen äter vi en varierad kost där merparten av måltiden består utav grönsaker och protein. Om vi äter kolhydrater så äter vi enbart fullkorn och de livsmedel som har så lågt GI som möjligt. T ex äter Susanne helst en kall potatis då den har ett bättre GI-värde vilket hon som diabetiker mår bättre utav. Men allra helst äter vi kolhydrater i form utav grönsaker. Sedan äter vi mycket fleromättat fett och använder mycket kalla oljor på maten. Då blandar vi gärna oliv, sesam och linolja, och vi försöker äta nötter, fet fisk eller avokado. När det gäller protein väljer vi gärna fisk eller ägg, linser eller ibland kött. Vi har ett gemensamt intresse gällande både kost och hälsa, vilket påverkar vår livsstil. Vi brukar äta Omega-3 kapslar när vi inte äter så mycket fisk och vi äter vitlöks kapslar om inte färsk vitlök finns hemma. På vinter halvåret tillsätter vi både Rosenrot och D-vitamin.

Inför cykligen har vi egentligen inte lagt om kosten och kommer inte heller göra det anmärkningsvärt. Det som händer är att vi tillsätter mer kolhydrater och kanske ibland lite snabba kolhydrater. När vi reser i utvecklingsländer är det alltid en problemlösning kring maten, inte minst när vi har diabetesen att ta hänsyn till. Vi försöker alltid välja de bästa alternativen på plats, men ibland får man nöja sig med det som finns helt enkelt. Och då styr Susanne blodsockret med medicinering. När vi cyklade genom Sverige drack vi Acai för att bli av med fria radikaler och vi såg en märkbar skillnad i energi och återhämtning. När vi sedan kom hem och inte hade lika stor träningsdos tyckte vi att effekten avtog. Därför är det möjligt att vi kommer använda oss utav Acai eller någon annan antioxidant på även denna resa för att känna oss fräschare på vägen!

Kommer man kunna följa er under tiden ni cyklar?

Absolut! www.travelsbytandem.com
Vi har en ganska stor hemsida där vi även bloggar, twittrar och har en kartfunktion där man via en satellit kan följa varje steg vi tar. Det finns dessutom en engelsk översättning så att vi har möjlighet att nå ut även i Europa och resten av världen. Det känns viktigt eftersom vi har som mål att samla in 100.000kr till rent vatten och sanitet för organisationen WaterAid. Via dem kommer vi också ha en video dagbok och efter resan har vi ett spanskt filmbolag som kommer göra en dokumentär om resan.

Diskutera artikeln genom att kommentara

2 Kommentarer till “De cyklar 2500 mil för vattenkrisen i världen!”

  1. Riktig bra artikel och jag önskar min son o sonhustru Lycka till

    Skriven av Lars Engberg | 17/06/2012, 14:57
  2. Det blir nog en väldigt spännande resa för dem båda!

    Skriven av admin | 17/06/2012, 15:10

Skriv en kommentar