// Artikel om

Dieter

Tillagd i kategorin Kost

En daglig kost

De flesta som vill gå ner i vikt lockas med att gå på en diet. Få dieter fungerar och många ger goda resultat till en början men så fort man återgår till sin vanliga kost tar man tillbaka vikten och lite till. Dieter kan ge dig en Kick-start men det viktiga när du ska gå ner i vikt är att lägga om din livsstil. Förändringen av hur du äter, hur du ser på dig själv och hur mycket du motionerar är det svåra och faktorer som göra att många inte lyckas med sin viktminskning. Dieter är sällan lösningen till dina viktproblem. Vill du göra en förändring så är det andra faktorer som spelar in, många gånger är de psykiska istället för fysiska. Ett förbättrat självförtroende och en stärkt självkänsla är den bästa dieten du kan göra. Här kommer några exempel på mer eller mindre effektiva dieter som endast fokuserar på mat.

Atkins-dieten + andra dieter

Från överviktig till normalvikt

En av de mest kända dieterna idag är Atkins-dieten. Dieten innebär att du ska utesluta alla kolhydrater. Kroppen kommer att tvingas att förbränna fettet som du har lagrat på kroppen och ställer in sig på svält. Att gå efter Atkins-dieten under en längre period är direkt skadligt för kroppen. Att gå ner i vikt genom att utesluta kolhydrater är effektivt till en början men efter ett par veckor bör man stegvis introducera kolhydraterna i kosten igen. Risken är att kroppen rent av suger åt sig kolhydraterna och lagrar dem son energi för att förbereda sig på en ny svältperiod. Många som försökt komma tillbaka till en ny balanserad kost efter att ha genomgått Atkins-dieten upplever att de går upp i vikt en hel del efteråt. Ett sundare alternativ till Atkins-dieten är GI-metoden som baseras på att äta en mindre mängd långsamma kolhydrater. GI-metoden gör att kroppen inte svälts på samma vis och det är lättare att komma tillbaka till en normal kosthållning utan att öka i vikt. Isodieten är en ännu mildare variant där målet är att ha en jämn fördelning mellan kolhydrater, fett och protein. Resultaten visar sig inte lika snabbt som de vid de andra dieterna men chansen att lyckas är mycket högre då kosthållningen kan man hålla under långa perioder utan att kroppen tar skada.

Flygvärdinnedieten innebär att hela kaloriintaget minimeras vilket ofta resulterar i migrän, bristsjukdomar och humörsvängningar. Men den är inte lika dan som LCHF dieten. Soppdieten är en annan vanlig diet som kan fungera om den görs under en kortare period. Tarmsystemet behöver fast föda och fibrer för att fungera och utesluts det ur kosten under långa perioder kan man få komplikationer med just tarmsystemet.

Att utesluta något från kosten som kolhydrater och fett är inte ett bra sätta att gå ner i vikt och för att lyckas i längden. En diet under kontrollerade omständigheter och under kortare perioder kan ge dig snabba resultat till en början som kan vara bra för motivationen men försök att återgå till en sund kost så snabbt som möjligt och vänj dig vid att äta av alla delar av kostcirkeln.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar