// Artikel om

Fett för kroppen

Tillagd i kategorin Kost

Glad tjock gumme

Fett är en livsviktig energikälla som har fått ett mycket oförtjänt dåligt rykte inom bantnings- och träningsindustrin. Många har nästa blivit rädda för att äta feta produkter för de tror att de riskerar att bli tjocka. Till viss del är det sant, ett stort intag av dåliga fetter kommer att ge resultat på midjemåttet men ett intag av goda fetter dagligen kommer att hjälpa dig att få goda resultat på gymmet eller att bli av med de extra kilona som du kämpat med. Äter du inte tillräckligt med bra fett kommer kroppen ställa in sig på svält och suga åt sig all energi som möjligt och lagra det vilket resulterar i att du gå upp i vikt istället för ner i vikt.

Vi behöver fett som en energikälla i mindre mängder. Energin från fettet används hela tiden, även när du sover. Det fett, eller den energi, som vi inte förbrukar är det som lägger sig runt linningen. Hur mycket fett du kan äta varje dag beror på hur mycket du förbränner under dagen. Energiintaget skall alltid vara det samma eller mindre än det du förbrukar för att hålla din vikt eller minska i vikt. Fett används inte bara som en energireserv utan hjälper också till med att isolera från kyla, skydda dina inre organ, producera hormoner, transportera och uppta vitaminerna A, D, E och K och bygga upp och reparera celler. Att få i sig de rätta fetterna varje dag är livsviktigt.

Vad är goda och dåliga fetter?

Bild som visar fettet under huden

Dåliga fetter är härdade fetter, transfetter och mättade fetter som du finner i friterad mat, animaliskt fett och bakverk bara för att nämna några exempel. Risken med ett stort intag av de dåliga fetterna är att det ökar kolesterol halten i blodet vilket kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Det goda omättade fettet är i regel det vegetabiliska fettet (ej uteslutande) och det flytande fettet. Gott fett finner du i oliver, avokado, nötter, kyckling och fet fisk, bara för att namna några. Fett är uppbyggt av kolatomer i en lång kedja. Det mättade fettet är en stel kedja av kolatomer med enkla bindningar mellan atomerna vilket gör fettet stelt och hårt. Transfetter är också uppbyggt av raka och stela atomkedjor men innehåller dubbelbindningar mellan några av kolatomerna, kedjan är härdad. Ett omättat fett har en krokig atomkedja med flera dubbelbindningar som gör fettet flytande. Kroppen har lättare att ta åt sig de goda fettsyrorna om kolkedjan har dubbelbindningar som kan brytas upp och kopplas till andra atomer och molekyler i kroppen.

I Sverige baseras vår kost i stor utsträckning på mejeriprodukter. Vi äter gärna smör på mackan med en skiva ost vilka båda innehåller mycket mättat fett som kroppen inte har så mycket användning för. Försök att äta mer flytande fetter som olja från växtriket, flytande margarin och kika efter nyckelhålsmärkta produkter när du handlar så är du garanterat på rätt spår.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar