// Artikel om

Fysisk aktivitet hos barn

Tillagd i kategorin Hälsa, Träning

Som förälder bör man stötta sitt barn till alla de olika aktiviteterna han / hon vill syssla med. För det är nyttigt att ett barn rör på sig så mycket som möjligt. Den nya världen med all teknologi som dator, tv spel och den vanliga TV:n gör att vi rör på oss mindre som både barn och vuxna. Men som förälder kan man påverka hur mycket man vill att barnet ska aktivera sig. Genom att pusha eller snarare stötta sitt barn att prova på olika aktiviteter så kan det hända att intresset börjar växa inom kroppen. Då kan barnet både ha kul samtidigt som han / hon är aktiv och rör på sig.

Fritidsaktiviteter och hälsa
När jag själv var liten så sysslade jag med en hel del saker, jag spelade bland annat fotboll, handboll och så även ibland så lyckades mina föräldrar övertala mig till att vara med på friidrott. Idag tycker jag att det var bra att de stöttade mig till det, jag tyckte kanske inte att det var det roligaste i världen att hålla på med, men jag gjorde i alla fall något. Hade jag varit liten idag så hade mitt största intresse nog varit min dator, om inte det så kanske TV:n. Men det jag menar är att som mamma eller pappa till ett barn så kan man stötta dem till att göra olika saker. Tycker de inte att ena saken är rolig så provar man bara på något annat. Det är nyttigt för hälsan och kroppen att låta sitt barn prova på saker. Och då är det ju inte bara barnet som rör på sig, du som förälder kommer ju även att ha en del i det hela.

Visste du att…
Fysisk aktivitet och inaktivitet har många effekter på människors hälsa och på folkhälsan i stort. Fysisk aktivitet definieras som all typ av rörelse som ger ökad energiomsättning.

Hälsofrämjande fysisk aktivitet förbättrar hälsan utan att åsamka skada. Fysisk inaktivitet är en riskfaktor för sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar, fetma, typ 2-diabetes, sjukdomar i rörelseorganen, psykisk ohälsa och cancer. Bibehållen fysisk aktivitet genom livet bidrar till att människor kan leva ett oberoende liv långt upp i åldern.

Med regelbunden fysisk aktivitet enligt rekommendationen menas en aktivitet som utförs dagligen i 30 minuter om den är av måttlig intensitet, alternativt minst tre gånger per vecka om den är högintensiv. Rekommendationen för barn är 60 minuter fysisk aktivitet varje dag och bör omfatta både måttlig och hård aktivitet.

Läs mer om fysisk aktivitet

Relaterade artiklar

Diskutera artikeln genom att kommentara

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] Fysisk aktivitet hos barn […]

Skriv en kommentar