// Artikel om

Gaser i magen

Tillagd i kategorin Hälsa

Att ha gaser i magen är helt naturligt och uppstår antingen när bakterier bryter ner maten vi ätit eller om du sväljer luft när du äter, dricker, röker eller tuggar tuggumi. Viss typ av mat kan ge upphov till ökad gasbildning som glutenrik mat, bönor, ärtor och lök. Du bör inte hålla inne gaserna om du känner att det trycker på men det uppskattas av din omgivning om du gör det där du är ensam.

Personen håller inte inne sina gaser

Besväras du av gaserna och du behöver släppa dig ofta kan det bero på olika typer av matallergier. Gluten- och laktosrik mat har många svårt för och genom att undvika dessa produkter kan du komma tillrätta med dina problem. Har du påbörjat en ny och förbättrad livsstil med mer frukt och grönsaker kan du känna dig lite uppblåst och gasig till en början. Det du kan göra är att successivt öka mängden frukt och grönt så kommer besvären bli mindre. Under graviditeten är det också vanligt med gasproblematik då tarmarnas aktivitet och matspjälkningsprocessen går långsammare.

Det finns en del tillfällen då du bör vända dig till en läkare på grund av gaser i magen. Har du förstoppning under en längre tid eller du har svåra smärtor i buken utan att kunna lätta på trycket kan det vara alvarligt. Om du misstänker att du har någon form av matallergi kan det också vara bra att tala med en expert. Även om det kan kännas pinsamt att tala om sina gaser i magen så är det viktigt att du tar kontakt med en läkare då du kan vara sjuk. Svaret på ditt probelm kan också vara mycket lätt löst och du är det ju dumt att lida mer än nödvändigt.

Lösning för problemet!

För att minska gasproblemen kan du motionera regelbundet vilket gör att kroppens hela mag- och tarmsystem håller igång. Att tugga maten väl är ännu ett bra tips då du sväljer mindre luft om maten är finfördelad. Rökning är något som du bör upphöra med oavsett om du har problem med gaser eller ej. Rökning får hela kroppen att må dåligt samtidigt som du sväljer en hel del luft som kroppen inte har behov av.

Att fisa lite då och då är helt naturligt och självklart inget att skämmas över. Dock kan det vara bra att göra det där du inte bjuder dina nära och kära på upplevelsen.

Andra artiklar med liknande innehåll

– Ont i magen – magbesvär!

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar