// Artikel om

Glutamin och aminosyror

Tillagd i kategorin Kosttillskott, Vitaminer och mineraler

Grönt blad med glutamin och vitaminer


Det finns inga studier idag som visar på att glutamin hjälper din kropp vid träning eller vid återhämtning. Det enda som har visat en indikation på effekt är när man givit elitidrottare glutamin precis efter de tävlat eller tränat hårt så de återhämtar sig bättre.

Det är inte helt lätt att finna sin väg i kosttillskottsdjungeln idag. Det finns många olika företag som försöker övertyga dig om att deras produkt är bäst och ger mest effekt, men vilka produkter har egentligen effekt? Som vanlig motionär med en sund och balanserad kost behövs i regel inga tillskott för att uppnå de mål som du satt upp för dig själv. Ett fåtal tillskott har en svag påvisad effekt på elitidrottare eller personer som tränar nästintill dagligen på en professionell nivå. Om du är nyfiken på att testa ett kosttillskott bör du prata med personalen på ditt gym för att se vad de säger och om de förespråkar någon specifik produkt.

De vanligaste kosttillskotten som säljs på gym i Sverige är olika proteintillskott. Proteinet hjälper dig att bygga upp musklerna vid styrketräning och ger dig explosivitet. Idag har flera leverantörer börjat sälja produkter med en koncentration på specifika aminosyror. Det är aminosyror som bygger upp proteinmolekylen och när proteinet bryts ner i kroppen för att frigöra energi ibland annat musklerna frigörs dessa aminosyror i sin enkla form. Glutamin är en av dessa aminosyror som säljs som kosttillskott med målet att hjälpa dig bygga muskler och återhämta dig snabbare efter träningspasset. Glutamin är inte en essentiell aminosyra, alltså kan kroppen själv producera den i rätt mängd. Det är endast essentiella aminosyror som vi måste tillföra kroppen för att vi ska må bra, detta gäller alltså inte glutamin. Den enda situation då kroppen kan behöva extra glutamin är när vi utsätter kroppen för extrem stress, som vid en operation, olycka eller vid svåra brännskador. Vid dessa tillfällen ger man glutamin intravenöst, alltså direkt till blodet för en snabbare effekt. Denna stress kan man inte jämföra med den stress du utsätter kroppen för när du tränar och de produkterna som säljs som kosttillskott ska man inta oralt vilket inte ger samma effekt som ett direkt intag i blodet.

Risken när du lägger pengarna på ett glutamintillskott är att du investerar i mycket dyrt urin. Det kroppen inte behöver lämnar alltså kroppen med avföringen. Vill du få större och starkare muskler eller återhämta dig snabbare så koncentrera dig på att få i dig alla vitaminer, mineraler, fetter, kolhydrater och proteiner genom en sund kost.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar