// Artikel om

Hur kaffe påverkar våran hälsa

Tillagd i kategorin Hälsa, Kost

Kaffe är som dem flesta tycker väldigt gott, det uppskattas av olika typer av personer i alla åldrar. Drycken kommer ursprungligen från Etiopen där kaffebusken växer vilt än idag. Man vet inte riktigt exakt när kaffebönan upptäcktes men det talas om för 1500 års sedan.

Hur påverkar kaffet oss människor?
För bara något årsen trodde man att kaffe var farligare än det egentligen är. Men nu har den brittiska tidningen The Independent bevisat i flera olika studier att en eller flera koppar kaffe kan vara bra för hälsan. I ett av deras tester så har det visat sig att kaffe inte uttorkar kroppen som man trodde innan. Dem har även kommit fram till att kaffe som innehåller koffein är bra för hjärtat om man dricker omkring 3 koppar per dag. Man trodde även innan att man ökade chansen till att drabbas av cancer, men nu är det bevisat att dem som dricker 2 koppar kaffe dagligen löper 50% mindre chans till att drabbas.

Kaffe fungerar även som ett extra skydd mot bl a; parkinsons, alzheimers och typ 2-diabetes. Koffeinet verkar bland annat skydda hjärnan från skadliga effekter av kolesterol vilket var en stor upptäck i dem olika testerna.

Mindre bra för hälsan men som kan kompliteras
Koffein gör att dina ben absorberar mindre kalcium, vilket kan leda till högre risk för frakturer. Men om du föredrar din kopp med mjölk försvinner den risken. Dem som dricker kaffe ofta (varje dag) har mer energi i sig tack vare koffeinet. Det har nu visat sig att dem kan vara mer skyddade mot depression.
Träning som vi ofta skriver om här på Kosten har en positiv inverkan om man dricker kaffe tillsammans med det. Dricks kaffe precis innan ett träningspass så har man mer energi och orkar mer. Det är nu även bevisat att dem som intar koffein tabletter eller dricker kaffe precis efter ett pass återhämtar sig upp till 60% bättre. Enligt forskare beror det på att musklerna har lättare för att ta upp kolhydrater om de kombineras med koffein.

För dem som inte dricker kaffe idag och som inte gillar det speciellt mycket ska inte börja dricka det bara för att det kan hjälpa mot vissa saker. Man skapar sig då ett beroende som man inte hade innan. Jag som skriver denna artiklen har druckit kaffe i över 5 år, varje dag. Och jag skulle inte kunna tänka mig en dag utan det. Skulle du vilja ha det beroendet som jag har nu om du inte äns gillar kaffe eller dricker det idag? Skulle inte tro det, hade jag kunnat så skulle jag nog helst vara utan mitt kaffeberoende.

Diskutera artikeln genom att kommentara

En kommentar till “Hur kaffe påverkar våran hälsa”

  1. Jag håller inte med dig på allt du har skrivit. Mjölk inehåller syra och använder kalcium fron benen för att balansera sig. Så att det spelar ingen roll om man dricker mjölk. Man förlurar calcim i alla fal.
    Angående caffe, jag tror att det är svenska sjukdomen år 2012 . Som d har skrivit rätt “caffe äter benens calcim”
    Jag dricker naturliga produkter som är jättegoda och bra.

    Hälsningar, Stefan.

    Skriven av Stefan | 19/05/2012, 11:06

Skriv en kommentar