// Artikel om

Hur kroppen påverkas vid långvarig övervikt

Tillagd i kategorin Hälsa, Vikt

Trodde du att fetma bara är negativt för utseendet, ett rent kostmetiskt problem? Faktum är att övervikt faktiskt kan leda till en rad mindre trevliga kroppsliga biverkningar som kan ge allvarliga följder. Nedan följer en kort och koncis förklaring till några av alla de omfattande komplikationerna med fetma. Förmodligen kommer du bli förvånad över alla möjliga biverkningar som långvarig övervikt kan orsaka. Låt oss börja med några av de vanligaste.

En överviktig tjock man

Kardiovaskulära biverkningar från fetma

Hjärt- och kärlsjukdomar drabbar cirkulationssystemet såsom hjärtat och blodkärlen och dessa problem resulterar ofta i åderförkalkning. Kardiovaskulära sjukdomar står för en hög andel av dödsfallen i Sverige och förutom fetma så är tobaksrökning, sömnbrist och stress några andra ofta förekommande riskfaktorer för kardioaskulära sjukdomar. Nedan kommer några exempel på potentiella biverkningar från fetma:

  • Högt blodtryck: Kan på sikt leda till åderförkalkning, njurskador eller problem med hjärtat.
  • Högt LDL kolesterol: Speciellt för mycket av det onda kolesterolet kan leda till hjärtproblem av olika slag.
  • Hjärtsvikt: När hjärtat inte orkar pumpa blodet tillräckligt för att ge kroppen den blodförsörjning som behövs.
  • Diabetes typ 2: Personer med kraftig övervikt har större sannolikhet att drabbas av diabetes typ 2.
  • Leversjukdom: Övervikt är den största anledningen till leversjukdomar. Levern har problem att hantera för stora mängder fett och vid stort intag kan levern tvingas lagra istället för att bryta ner det.

Hur kan fetma behandlas?

Varje år leder övervikt i Sverige till drygt 10 000 dödsfall och det har blivit allt högre prioritet att hitta behandlingar. Behandling av fetma bör lämpligtvis kombineras med både förbättrad kosthållning och motion. Nedan kommer några av de vanligaste metoderna för att komma i form:

  • Mer motion: Ökad aktivitet leder till högre förbränning och på sikt viktnedgång.
  • Nyttigare kosthållning: Om du försöker minska på andelen fett och kolhydrater i kosten så är det sannolikt att du kommer gå ner i vikt.
  • Det finns ett antal naturläkemedel som används för att öka förbränningen och minska hungerkänslorna. Ett av de mest sålda är Lepigen, som varit tillgängligt från svenska webben sedan 2005. Vital Slim är ett annat naturligt preparat för viktkontroll, som sägs kunna minska aptiten och sänka kolesterolvärdet. Skillnaden mellan naturläkemedel och riktiga läkemedel är att det finns ett aktivt läkemedel i de senare och en bevisad effekt, medan dokumentationen inte är lika omfattande för naturläkemedel.

Bantningspiller för att gå ner i vikt

Genetik kan också spela en roll vid övervikt. Liksom många andra medicinska problem så är fetma delvis en orsak av gener och omgivning. Om din läkare anser att du har gjort vad som går och ändå inte lyckas gå ner i vikt så kan receptbelagda bantningspiller ibland vara en utväg. Det är speciellt för de som haft långvariga överviktsproblem som läkemedelsbehandlingen Xenical vara en lösning. Huvudvärk och magont är några av de potentiella biverkningarna med Xenical.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar