// Artikel om

Jogging är bra för kroppen

Tillagd i kategorin Kroppen

Tjej som joggar

Jogging aktiverar hela din kropp samtidigt som du kommer ut i naturen, får frisk luft och får chansen att finna ett lugn. Många som väljer jogging som sin träningsform gör det för att de finner en meditativ del i joggingen. Du kan snöra på dig skorna när du vill istället för att passa en viss tid på gymmet. Du kan utgå hemifrån vilket sparar dig en hel del i transporttider fram och tillbaka från din träningsanläggning. Du kan även utöva joggingen ensam utan att vara beroende av lagkamrater. Jogging för mycket gott både för kropp och själ helt enkelt.

När du joggar aktiverar du hela kroppen. Förbränningen kommer nästan genast igång då det krävs mycket energi för att hålla uppe tempot. Även om du inte känner det så aktiverar du inte bara musklerna i benen utan också i rygg, mage, axlar och till viss del armar. Du ger kroppen helt enkelt en riktig genomkörare. Jogging förbättrar inte bara din kondition utan det tränar också dina muskler och ditt psyke. Det tar emot rent psykiskt för näst intill alla att motionera och för att upprätthålla en högre puls under en längre tid men det kommer att bli lättare och lättare. Många människor upplever att joggingen är tråkig eller superjobbig till en början men i takt med att du får bättre kondition och du kan se resultatet av ditt slit så kommer du till sist att känna ett behov av att ge dig ut. Den förbättrade konditionen gör dig också mer uthållig och stresstålig i vardagen vilket kan ge positiva effekter i ditt vardagsliv.

När du joggar är det viktigt att du äter ordentligt efter ett pass. Jogging sliter en hel del på kroppen och när du är färdig med träningen måste du fylla på energiförrådet. Tillskillnad från styrketräning där du helst ska fylla på med protein för att bygga muskler ska du istället koncentrera dig på att fylla på med kolhydrater. Fokus skall ligga på långsamma kolhydrater som fullkornsbröd, nötter, pasta, ris och potatis. Snabba kolhydrater som inte kommer göra din kropp mycket gott efter träningen finns i vitt bröd, godis och bakelser.

Är joggingen något nytt för dig så bör du börja med kortare sträckor i lugnt tempo. Börja med 2-3 pass i veckan, ca. 20 min och sen ökar du tiden successivt. Tempot är inte det viktiga utan det är tiden du orkar hålla dig joggandes. Tempot kommer att öka automatiskt när du blir starkare. Det är helt okej att stanna lite då och då och gå hastigt istället. Det fantastiska med joggingen är att du snabbt kommer att känna att du orkar mer och kilona kommer att rasa av dig om du väljer att komplettera din träning med en sund kost.

När du joggar tar dina knän och fotleder en hel del stryk så det är viktigt att du unnar dig vilodagar och att du lyssnar på kroppen. Får du ont i ett knä exempelvis så bör du villa eller promenera din sträcka istället tills det känns bättre. Har du ont redan innan du börjar jogga så kan du mjukstrata ditt nya liv med snabba promenader så du bygger upp muskulaturen runt knätt innan du belastar det mer.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar