// Artikel om

Kolhydrater

Tillagd i kategorin Kost

Kolhydrater är en otroligt viktig energikälla för alla människor och speciellt för dig som tränar då det ger dig förutsättningarna för att lyckas. Ungefär hälften av ditt dagliga energiintag bör komma från långsamma kolhydrater. Detta betyder inte att halva din tallrik ska täckas med fullkornspasta utan även frukt och grönsaker innehåller kolhydrater. När kolhydraterna kommer in i kroppen bryts de ner till glukos som används som energi. Glukos är den enda formen av energi som hjärnan kan använda så ett dagligt intag av kolhydrater är livsviktigt. Det som inte behövs lagras i levern i form av glukogen.

Våg som visar höga kilon

Var finns kolhydraterna?

Kolhydrater är stärkelse, kostfiber och sockerarter som du finner gott om i pasta, bröd, potatis, godis, läsk och mycket annat. Hur kroppen tillgodogör sig av kolhydraterna beror på vilken typ av kolhydrater de är och hur det har behandlats innan det når kroppen. De vanligaste termerna man använder idag är långsamma och snabba kolhydrater. Det man syftar på är tiden som kolhydraterna påverkar insulinnivån i kroppen och mäts i Glykemiskt index (GI). Det är de långsamma kolhydraterna som är de sundaste och som ger dig en lång mättnadskänsla, det har ett lågt GI. Långsamma kolhydrater finner du i fullkornsprodukter, grönsaker och vissa frukter. Snabba kolhydrater gör att insulinnivån i kroppen påverkas kraftigt under en kort tid vilket för att du snabbt blir hungrig och sugen på något sött. Snabba kolhydrater finns i sockerrika produkter som godis, bakverk och vitt bröd.

Kolhydrater bör aldrig uteslutas helt ur din dagliga kost, även om du vill gå ner i vikt. Är viktminskning ditt mål kan du dra ner en hel del på intaget av kolhydrater i form av socker, vit pasta, vitt bröd och vissa andra produkter som innehåller snabba kolhydrater. Byt ut dessa produkter till surdegsbröd, fullkornsprodukter, baljväxter, frukt och grönsaker. Har du bestämt dig att leva på en kolhydratmager kost, GI-kost, under en period bör du hålla dig till lågintensiv träning som promenader istället för högintensiv träning spinning. Vill du gå ner i vikt bör ditt rikmärke alltid vara att göra av med mer energi varje dag än det du tillför kroppen.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar