// Artikel om

Kondition och träning

Tillagd i kategorin Träning

Bild på en som konditionstränar

Att ha god kondition är något värdefullt att sträva efter. Har du det kommer du orka mer, tåla stress bättre och känna dig piggare. Kondition är ett mått på hur väl din kropp tillvaratar det syre du andas in. Om du precis har börjat konditionsträna kommer du märka att det kommer vara svårt att upprätthålla även ett lågintensivt tempo under längre tid. Efter en stund kommer du känna hur mjölksyran sprider sig i kroppen och det är ett tecken på musklerna inte längre har tillgång till syre. Dina muskler behöver alltså inte syre för att kunna funktionera men ackumulationen av mjölksyra talar om för hjärnan att du bör sakta ner och vila så du inte skadar dig.

När du har bestämt dig för att börja konditionsträna så ska du börja i ett lugnt tempo. Bli inte besviken om du inte orkar jogga hela skogsrundan eller inte fixar att hänga med på spinningpasset. Det fantastiska med konditionsträning är att om du ger din kropp chansen så kommer du se och märka resultat snabbt även om det känns tungt till en början. Öka din konditionsträning successivt och se det som en vinst varje gång du orkar lite längre.

Konditionsträning och vila

Konditionsträning - bild på en manJogging i lugnt tempo är en jätte bra form av konditionsträning. Du kommer snabbt känna av de goda resultaten då du orkar längre sträckor samtidigt som du förbränner fett och du har mindre vikt att släpa på. Har du inte möjlighet att jogga på grund av skador så är snabba promenader, power walking, ett bra alternativ. När du går ställs inte samma krav på dina knän och fötter som när du joggar och kan kännas skönare för dig. Dock kommer du inte nå den toppkonditionen som du gör när du joggar.

Kondition är en färskvara. Har du inte tränat på ett tag så kan det kännas tufft att sätta igång igen. Den så kallade grundkonditionen ger dig en bra start på träningen. Det man menar med grundkondition är att de som tränat aktivt förut har det lättare för att komma igång med träningen igen efter ett uppehåll än människor som aldrig har motionerat i livet. Grundkonditionen är både en mental och en fysisk sak. En person som har tränat tidigare i livet är inställd på vad som kommer att krävas av dem vilket ger dem ett försprång och de har förmodligen en större muskelmassa att arbeta med från början då muskler förtvinar långsammare än konditionen.

När du konditionstränar gäller det att äta rätt och att vila. När du håller kroppen igång under längre tidsperioder för att få konditionen på topp sliter det på kroppen en hel del. Efter ett träningspass bör du få i dig långsamma kolhydrater i form av en grovmacka eller någon fullkornsprodukt så din kropp får de byggstenar den behöver. Vila är lika viktigt så ta minst 2-3 vilodagar i veckan när du inte konditionstränar så får kroppen ta igen sig.

Likande artiklar som jag vet att du kommer att gilla!

Diskutera artikeln genom att kommentara

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] upplever att joggingen är tråkig eller superjobbig till en början men i takt med att du får bättre kondition och du kan se resultatet av ditt slit så kommer du till sist att känna ett behov av att ge dig […]

  2. […] Alla träningsformer ger oftast bättre kondition. […]

Skriv en kommentar