Kreatin är en syra som består av tre aminosyror, arginin, glycin och metionin. Kreatin bildas i levern och njurarna och finns även som en del i kött, varifrån syran fått sitt namn. Kreatin omvandlas i kroppen till den aktiva substansen kreatinfosfat. Kreatinet transporterar fosat-gruppen genom blodomloppet till musklerna där fosfatet kopplas av för att bindas till ADP-molekylen så den bildar ADP vilket ger energi till musklerna.
Kreatin säljs även som kosttillskott som används i stor utsträckning av muskelbyggare. Kreatinet hjälper musklerna att bli explosiva och starka. I små depåer i musklerna binder kreatinet vatten till musklerna vilket får dem att se stora ut. Kreatinet som köps i handeln är ett vitt pulver, Kreatinmonohydrat, som löses i vatten.
Kreatin används av vissa elitidrottare som sysslar med explosiva grenar som tyngdlyftning, sprint, tennis och badminton för att nämna några. Kreatin är dock inte tillåtet i alla länder. För att få bäst effekt från kreatin som tillskott ska man jobba med flera repetitioner istället för få tunga repetitioner. Muskelmassan kan marginellt öka med hjälp av kreatin men så fort man slutar ta tillskottet stagnerar utvecklingen något. För att bygga muskler snabbt rekommenderas en sund kost och kontinuerlig träning istället för intag av kreatin.
Individer som slutat ta kreatin kan märka att de mister en hel del i vikt, upp till 2 kg, direkt efter uppehållet. Detta är inte en minskning i muskelmassa, då det tar mycket längre tid, utan en vätskeförlust. Kreatinet bildar depåer i musklerna där vatten ansamlas. Minskar tillgången på kreatin förlorar men vätskan i depåerna relativt fort.
Det finns studier som visar att ett kontinuerligt intag av kreatin kan påverka psyket och få individer att känna att de klarar mer under träningen än vad de annars hade känt. Andra bieffekter kan vara magbesvär, finnar, hjärtproblem och ökad tendens till kramper i musklerna. Kreatin är inte dopingklassat idag och får säljas varsomhelst i Sverige.
Diskutera artikeln genom att kommentara
Inga kommentarer än.