// Artikel om

Kroppens muskler

Tillagd i kategorin Muskler

Bild på alla kroppens muskler

Muskler har vi i hela kroppen och ger oss förmågan att hålla oss upprätta och förmågan att röra oss. Kroppen har flera typer av muskler; skelettmuskler, ringmuskler, glatta muskler och hjärtmuskulatur. Alla våra drygt 600 muskler är uppbyggda av fibrer. Varje fiber är en cell med flera cellkärnor vilket skiljer sig från resten av cellerna i kroppen som endast har en cellkärna. Det är så kallade myofibriller (buntar av fibrer) som är orsaken till att muskelfibrerna kontraherar (drar ihop sig) och vi exempelvis böjer armen eller benet. Varje myfibrill är uppdelad i sarkomerer som är mindre segment. Hur stark muskeln har att göra med hur den är uppbyggd och antalet sarkomerer. Musklens volym och längd har mindre betydelse.

Skelettmusklerna är de musklerna som vi har kontroll över och som hjälper oss att röra oss. Musklerna fäster vid skelettet via senor. Fibrerna kan antingen dra ihop sig, sträcka ut sig eller slappna av. Via nervsystemet talar vi om för muskeln vad den skall göra. När vi utsätter oss för en fara kan skelettmusklerna agera själva. Vi drar till exempel bort handen från något som bränns utan att vi tänker på det. Tack vare den här instinkten klarar vi oss från många faror i vardagen som annars kan få drastiska effekter. Ringmusklerna används för att öppna och stänga öppningar i kroppen, endast en del av dessa musklerna har vi kontroll över. Hjärtmuskeln är en muskel som vi inte reglerar medvetet. Oavsett om vi tänker på det eller inte kommer hjärtmuskelaturen att arbeta. Glatt muskulatur kontrollerar vi inte heller. Den glatta muskulaturen finner vi i tarmar, bodkärl och lungorna.

Tre bilder på kroppens muskler

Alla motoriska muskler har antagonister, en muskel som motverkar en annan muskel. När du böjer din arm arbetar din biceps (muskeln på framsidan av din överarm) när du sen sträcker ut armen igen så slappnar biceps av och triceps arbetar (muskeln på baksidan av din överarm). Biceps och triceps är allts antagonister. Synergister är muskler som samarbetar. Exempel på synergister är dina muskler på framsida lår där du har tre muskler som samarbetar. Synergister har du på de platser på kroppen där du behöver mycket kraft som låren, rumpan, vaden och axlar. När man träna styrketräning är det viktigt att tänka på att träna antagonister. Tränar du till exempel bara mage men inte rygg kan du få problem med hållningen då ryggen inte kan kompensera för magmusklernas sammandragningar. Synergister kommer ofta gratis då de tränas tillsammans.

Är ditt mål att bygga explosiva och stora muskler ska du träna med tunga vikter och få repetitioner. Fördrar du långa smidiga muskler som är uthålliga ska du använda lättare vikter och arbeta med många repetitioner. Är du osäker på hur du ska träna din kropp på gymmet för att nå dina mål, kontakta personalen på gymmet eller följ med en personlig tränare första gången du går på gymmet.

Diskutera artikeln genom att kommentara

En kommentar till “Kroppens muskler”

  1. Hej! Jag undrar om jag kan använda en bild som ni har på eran hemsida till mitt arbete?
    Tack

    Skriven av Abir younes | 04/04/2014, 21:12

Skriv en kommentar