// Artikel om

LCHF är hälsosam kost

Tillagd i kategorin Kost

Namnet LCFH är ett samlingsnamn för hälsosam kost som heter Low Carb High Fat på engelska. För er som inte vet vad detta är så kan jag tala om att metoden använder man för att få kontroll över sitt blodsocker och för att gå ner i vikt. I grund och botten handlar det om att äta kost som innehåller en liten mängd kolhydrater och istället öka på fettintaget. Visst låter det konstigt, men de som har provat LCHF säger att det fungerar!

LCHF-kost innebär att man äter mat som är naturlig och som inte innehåller främmande ämnen för kroppen samt har en sammansättning mellan näringsämnena som gör att vårt hormon och belöningssystem återfår sin normala balans. Vi människor har helt glömt bort hur viktigt detta är för våran hälsa, eller så blundar vi för det. Idag äter den största majoriteten skräpmat i stora mängder flera dagar i veckan samt kost som innehåller mycket socker. Detta är inte alls nyttigt och våra kroppar mår inte bra av det. Även om man känner sig frisk så tar kroppen skada och få gå på högvarv. Men med en hälsosam kost som LCHF så återgår man till sin naturliga kost som gör att kroppen återgår till sin normala vikt och blodvärde.

Vilken typ av mat ska man äta?

Om an vill äta enligt LCHF ska man minimera mängden kost som innehåller kolhydrater. Protein som det finns mycket av i fisk och kött ska man äta ungefär som vanligt av. De kolhydrater man tar bort ersätts med naturligt mättat fett från annan mat. Kroppens energi kommer alltså främst från fett och protein istället från kolhydraterna. Har ni följa med i andra artiklar på kosten.nu så har vi skrivit om just att fettet i maten gör oss inte feta, utan det är överskottet av kolhydrater som gör det!

Det enklaste sättet att tänka är att man äter precis som vanligt men att man tar bort allt bröd, potatis, ris och pasta. Flingor och gryn ska man inte heller äta. För att inte bli hungrig lägger man till fett istället, till exempel en fet sås som innehållet fet grädde eller något tillbehör med hög fetthalt. På morgonen kan man lyxa till det med bacon och kokta ägg som är perfekt för en LCHF diet. För det brukar jag själv göra på helgerna när jag har tid att laga en riktig frukost!

Som en sammanfattning av hela denna artikeln så kan man säga att man ska äta mat som innehållet mycket fett och lite kolhydrater för att följa LCHF konceptet. Detta kan man hålla koll på genom att granska innehållsförteckningen för varje livsmedel man köper. Lagar man mycket mat hemma själv utan att köpa en massa halvfärdiga livsmedelsprodukter så vet man oftast med sig själv vad man ska undvika för kost.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Trackbacks/Pingbacks

  1. […] ofta resulterar i migrän, bristsjukdomar och humörsvängningar. Men den är inte lika dan som LCHF dieten. Soppdieten är en annan vanlig diet som kan fungera om den görs under en kortare period. […]

Skriv en kommentar