// Artikel om

Nyttiga recept ska innehålla…

Tillagd i kategorin Kost

nyttig mat

En sund kost är en balanserad kost. Du behöver vitaminer, mineraler, fett, kolhydrater och protein varje dag. Beroende på hur mycket du motionerar och om du håller på att gå ner i vikt kan den här balansen mellan näringsämnena se olika ut. Tränar du hårt med målet att bygga stora muskler bör du äta mer protein och vill du gå ner i vikt bör du dra ner på kolhydrater och fett. Uteslut aldrig någon del av kostcirkeln då kroppen behöver alla delarna för att fungera.

Recept på sund mat finner du överallt idag. På internet, i böcker, på förpackningar och i mataffären blir du överröst med recept på god mat. All mat som är god är ju såklart inte sund för kroppen, men ibland behöver man också något som är sunt för själen.

Nyttig mat är som sagt mat som innehåller alla kroppens byggstenar. Enligt kostcirkeln ska den största delen av tallriken täckas av frukt eller sallad. Den resterande delen av tallriken skall delas mellan en proteinkälla som fisk, bönor eller kött och en kolhydratkälla som potatis, ris eller pasta. Tallriksmodellen är ett riktmärke men har du satt upp specifika mål med din träning eller om du lider av diabetes som exempel, kan modellen se annorlunda ut.

Har du svårt för att hitta på vad du skall laga till middag kan recept vara perfekta att använda sig av. Kika vad du har där hemma och sök sedan på internet efter inspiration. Är du inte en hejjare på att söka på internet så är kokböcker en källa med goda recept. Det har hänt otroligt mycket inom forskningen kring kost och hälsa de senaste åren så att investera i en ny kokbok kan vara en god idé. Då problem med övervikt och komplikationer kopplade till fetma har blivit ett allt större problem så är de allra flesta kokböcker inriktade mot sund mat. Du kan helt enkelt inte göra fel så åk ut och botanisera bland kokböckerna.
Nyttiga recept är recept på mat som inte innehåller dåliga fetter, där inte en del av kostcirkeln fullständigt tar över och mat som är vällagad och god.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar