// Artikel om

Öka i bänkpress

Tillagd i kategorin Övningar, Träning

Bänkpress är den övningen som kan vara svårast inom träningen att öka i. Men använder du experternas tips så kommer du att lyckas höja dina vikter på bara ett antal veckor från idag! Jag som skriver på denna webbplatsen hade själv problem med höjningen men det är nu ordnat efter att ha läst i flera body böcker.

Du måste först och främst svara JA på de kommande frågorna för att plocka bort dessa från listan om varför du inte ökar i bänkpress.

 • Äter du tillräckligt med mat (bra kost)?
 • Sover du omkring 7,5 timmar per dygn (7 timmar bäst)?
 • Har du provat att höja vikterna på skivstången till bänkpress?
 • Klarar du att öka i vikter på andra övningar, förutom i bänk?

Har du svarat ja på dessa frågorna ovanför så ska det inte var några problem för dig att öka i bänkpress. Om du däremot svarade nej på någon fråga så kan det vara problemet. Du kanske har för lite lärdom om styrketräning eller träning i allmänt. Läs om de vanligaste nybörjarmisstagen vid träning. Prova att rätta till det innan du läser vidare på detta. Ökar du inte, trotts att du rättat till dessa felen så kan du komma tillbaka till denna artikeln. Så ska jag hjälpa dig.

Enkel metod för att öka i bänkpress (metod 1)
Du ska inte trötta ut dig direkt genom att börja på mindre vikter. Prova istället att värma upp med hälften av den vikten du brukar köra med och sedan gå direkt på vikten du alltid kör på. Gör 5-6 repetitioner och sluta, även om du klarar mer. Höj sedan därefter med 2.5 kg på varje sida så du har 5 kilo extra totalt. Kör med det så du klarar 5-6 repetitioner. Vila 3-4 minuter mellan varje set för att återfå styrka och energi. Sedan sista gången ska du göra minst 5-6 repetitioner på denna vikten, klarar du mer så kör på, det är inget som hindrar dig!

Klarade du av detta och minst 5-6 repetitioner på sista settet så ska du börja på det nästa gång du tränar bröst. Börja då med hälften av den vikten till uppvärmning och gå vidare till max effekt som är beskrivet ovanför.

Lyft tungt för att öka i bänkpress (metod 2)
De riktigt stora kroppsbyggarna ser denna metoden som bäst, men inte i längden. Den kan ge resultat direkt på bara 3-4 veckor men använd den inte för ofta. Du ska värma upp lite lätt så att du klarar 10-12 repetitioner på bänken. Sedan ska du lägga på så pass mycket vikt att du endast lyfter den 2-3 gånger utan hjälp. Du ska köra 4 sett med detta för maximal effekt på dina bröstmuskler. Därefter ska du plocka bort dessa vikterna så att du tror att du kommer klarar 10-12 rep igen (använd mer vikter än vid uppvärmningen). Nu när detta är klart så kommer du att känna dig helt utpumpad, det kan även hända att mjölksyran börja kommer in i dina muskler men det är inget att oroar sig för.

Lura dina bröstmuskler för att öka (metod 3)
Ja, man kan lura sin kropp både psykiskt och fysiskt för att klara av att höja i bänkpress. Börja inte med att ligga rak lång på bänken, börja med att vinkla den neråt. Lägg på så pass mycket vikt som du brukar köra med plus 5 kilo extra. Det ska du klara av för att det är lättare att ligga neråt lutad på bänken än uppåt. Kör så pass många repetitioner som du brukar göra när du ligger rak lång, det ska gå, ge inte upp! Gör detta 3 gånger. Sedan vinklar du bänken så att du ligger rak lång. Plocka bort dina extra 5 kilon och kör som vanligt igen, du ska nu köra lika många repetitioner som du brukar göra när du börjar med denna övningen. Klarar du av det så har du klarat av att höja i bänkpress. Det funkade för mig så det ska de göra för dig också!

Byt övningar för att få bättre resultat (metod 4)
Det kan vara så enkelt som att dina bröstmuskler har vant sig vid bänkpressen och att du behöver byta övningar för att öka. Hoppa då över bänken i 2-3 veckor och träna dina bröst genom andra övningar. Återkom sedan till bänkpressen och kör så det ryker. Antigen så kan du lägga på mer kilon eller så ligger du kvar på samma nivå. Funkar inte denna metoden för dig så välj någon annan. Det är hur som helst alltid trevligt med att byta övningar för att inte tröttna eller vänja musklerna.

Kosttillskott kan hjälpa dig att öka (metod 5)
Använder du inte idag kosttillskott när du tränar så är det kanske på tiden att du gör det nu. Det kan hjälpa dig att öka i alla övningar, inte bara i bänkpress. Anledningen till att man äter extra kosttillskott är för att man vet, att man inte får i sig alla de viktiga näringsämnena i den vanliga kosten. Att rekommendera då är Gainer Pro som innehåller alla de viktiga ämnena som kroppen behöver för att bygga muskler. Du kan köpa den billigt på Gymgrossisten. Jag har ätit flera kilon av denna produkten och jag är super nöjd med vad den har givit min kropp. Både i styrka och prestation.

Har du som läser denna artikeln något annat tips på vad som kan hjälpa en att öka i bänkpress så får du gärna kommentera under. Det kommer att hjälpa många som styrketränar utan resultat!

Diskutera artikeln genom att kommentara

4 Kommentarer till “Öka i bänkpress”

 1. Bra artikel…dock tycker jag att 3-4 min vila mellan varje set är för mycket, för att få ut maximalt av träningen på ett effektivt sätt så är det bevisat att 1 min vila är bäst, ta i stället hjälp av en kompis för att orka med de sista repetitionerna om det blir för tungt, lägg inte av vikt. Avsluta sedan med ett “drop-set” för att få ut det sista ur musklerna, dvs. börja på den vikt du tränat på och lägg sedan av vikt under setet, kör så många du själv klarar och gör sedan 3 till på varje vikt (när en kompis passar och hjälper lite). Det tycker jag personligen ger maximal effekt. Träna också mycket triceps som ett komplement då det är en muskel som används en hel del.

  Kosttillskott är också riktigt bra. Dock kör jag Whey-80 alt. 100 och kreatin i stället för Gainer pro. Nästan samma proteinprodukt, dock innehåller Whey-80 mycket minder kolhydrater än Gainer pro, kolhydrater får du i dig lätt på annat sätt.

  Skriven av Effektiv träning | 27/11/2010, 09:52
 2. Intressanta tips. Bör dock påpeka att den vanligaste orsaken till hjärnblödningar för män mellan 20 och 30 är nedåtlutad bänkpress, en övning som fö endast ger marginellt bättre muskeltillväxt..

  Skriven av Niklas | 23/01/2012, 12:56
 3. Kör alltid max i första set i alla övningar, dvs jag kör så många jag orkar, dock inte med än 15 reps. Noterar det i ett block o nästa gång försöker jag öka ett reps, vilket funkar typ varannan/vartredje gång.

  Så fort jag stannat för länge utan öka, lägger jag på mer vikter. Tränar 2-3 set per övning var 3dje dag. Funkar kaonon. Mer set har för mig visat sig menlöst, testade 4 set, men 2-3 verkar ge samma resultat.

  Skriven av Milton | 11/05/2013, 10:35

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] fria vikter aktiverar du flera muskler samtidigt då du måste hålla kontroll över rörelsen. Ta bänkpress som ett exempel. Utför man övningen i en maskin så är stången fixerad i maskinen och kommer […]

Skriv en kommentar