Om hälsporre
Om du har fått ont under foten kanske du har drabbats av hälsporre. Hälsporre drabbas väldigt många av under vårkanten då man byter från vinterkängor till platta hårda skor. De hårda skorna saknar den mjuka fjädring som finns i kängorna, vilket gör att belastningen under foten ökar mycket och till slut får man överbelastningsskador som gör sig till känna under hålfoten vid framkanten på hälen.
Om du en morgon vaknar upp med en brännande smärta på insidan av foten alldeles intill främre delen på hälen är chansen stor att du fått hälsporre, eller som det egentligen heter, plantar fasciit. Plantar fasciit den riktiga diagnosen, men i folkmun, och av en del läkare, så kallas det för hälsporre. Att ha detta som sådan gör faktiskt inte alls ont, utan det är en benpålagring vid plantar fascians infästning på hälen som kan finnas där även hos dem som inte lider av plantar fasciit.
Om du med ena handen sträcker på stortån, och med den andra känner på det långa spända senstråket som utgör plantar fascian, och som löper från basen på stortån till hälbenet så kan du om du trycker på hälbenet lokalisera var du har din hälsporre. Detta, och plantar fasciit, är alltid på insidan och främre delen av hälbenet. Om det smärtar ungefär som vid ett blåmärke på någon annan del av hälbenet så är det inte hälsporre.
Hälsporre, och plantar fasciit, brukar gå bort av sig själv, men det kan ta upp till ett par år.
Vad orsakar hälsporre?
Väldigt ofta är det överbelastning som orsakar detta. Med överbelastning menas att strukturerna under foten får för hög belastning i relation till vad dem klarar av. I klartext innebär det allt som oftast att man är överviktig och därmed lägger ett högre tryck på fotsulan än vad den klarar av. Vid varje steg trampas fotvalvet ut och det uppstår retningar och mikrobristningar vid infästningen för plantar fascian mot hälbenet. Detta leder till slut till en brännande smärta under foten.
I takt med att vi åldras så kollapsar även våra fotvalv och vi får en ”plattfot”. Med plattfot får vi en ökad pronation, vilket ger ett ökat drag i plantar fascian.
Vad kan jag göra för att få bort min hälsporre?
- Om du vet med dig att du inte vill vänta i två år på att hälsporren ska gå över av sig själv kan du kontakta en specialist på hälsporre för ytterligare åtgärder och eventuellt bli av med dina besvär på ett par veckor.
- Om du vet med dig att du är överviktig är det till en stor fördel för dig om du ser över din kost så att du får en möjlighet att gå ner i vikt, samt att du rör på dig mer än normalt, men på andra sätt än att gå eller springa. Cykel eller simning är mycket bra alternativa träningsmetoder vid hälsporre. Om övervikt är en orsak till att du fått ont i foten från början är det av stor vikt att du korrigerar detta för att inte drabbas av hälsporre och plantar fasciit igen.
- Du kan också gå så mycket som möjligt i mjuka skor eller tofflor, t.ex Foppatofflor, vilket för de allra flesta känns skönt under foten.
- Du kan tejpa upp hålfoten för att avlasta densamma. Detta är särskilt effektivt om man har ont i foten under de första veckorna efter smärtdebuten. När väl hälsporre och plantar fasciit har blivit kroniskt minskar effekten av tejpning och du får en rent smärtlindrande effekt. Med smärtlindring menas att smärtan från hälsporren kommer tillbaka så fort du tar bort tejpningen.
- Stretcha dina vader regelbundet. Att stretcha vaderna genom att hänga utanför ett trappsteg så att vadmuskulaturen dras ut avlastar plantar fascian under din fot och minskar smärtan.
- Excentriska tåhävningar för att göra dina vadmuskler starkare, och därmed minska draget på hälbenet, och plantar fascian, kommer på sikt göra smärtan mindre.
- Kanske behöver du ett par inläggssulor som kan lyfta upp ett fotvalv som har kollapsat? Tala med din specialist för att se om detta kan vara aktuellt i just ditt fall. Våga vara kritisk till de som vill sälja dyra inläggssulor till dig.
Diskutera artikeln genom att kommentara
Inga kommentarer än.