// Artikel om

Operation och fettsugning

Tillagd i kategorin Hälsa

Bild på en manlig mage med fettI Sverige har vi många otroligt skickliga plastikkirurger som kan ge dig hjälp och råd. En kirurg både kan och bör neka dig en operation om de anser att dina viktproblem kan hanteras på ett mer hälsosamt sätt eller om operationen av någon anledning utgör för stor risk för din hälsa. Lyssna på din läkare då det är läkaren som sitter på all kunskap.

När du bestämt dig för att utföra en fettsugning ska du söka upp en kirurg och boka in en konsultation. Ni kommer att tala om vad du har för förväntningar, vad du har tidigare gjort för att få kontroll på din vikt före du tog beslutet. Kirurgen kommer också tala om för dig vad du kan förvänta dig för resultat, vilka risker som finns och vad som kommer att ske innan, under och efter operationen. Det finns också flera tekniker som är mer eller mindre lämpade beroende på hur mycket fett du vill avlägsna och var du vill operera dig. De vanligaste områdena som fettsugs idag är mage, höfter, rumpa och lår. Mindre ingrepp kan också utföras på haka, övre delen av ryggen, armar, baksida knä, vader och insida lår. Beroende på hur stort ingreppet blir kan du förvänta dig varierande resultat, återhämtningstid och ärrbildning.

Tekniken som används

Samtliga tekniker som du kan välja på när det kommer till fettsugning består av två moment. Det första momentet är att på något vis lösa upp och göra fettcellerna mer tillgängliga. När detta är gjort sugs de ut, alternativt transporteras bort av kroppen. Den traditionella metoden, som är vanligast när det är större mängder fett som ska avlägsnas, innebär att en vätska sprutas in i fettvävnaden som innehåller adrenalin för att dra ihop blodkärlen, saltlösning för att du mister stora mängder vätska under operationen och bedövningsmedel. Vätskan får fettvävnaden att svälla och gör den enklare att suga bort. En sond förs in i fettlagret mellan huden och muskulaturen och genom att röra sonden fram och tillbaka slås fettcellerna sönder och de går att suga ut. Den traditionella metoden innebär det största ingreppet som ger störst konsekvenser efter operationen. Ärrbildning, ömhet, blödningar och lång återhämtningsperiod är att förvänta sig. Tekniken har förbättrats genom åren avsevärt så risken för allvarligare komplikationer är små.

Visningsbild för hud, fett, muskler och senor

För mindre ingrepp kan man välja mellan fettsugning med laser eller radiovågor. Principen med de här ingreppen är att man istället värmer upp fettcellerna med laserljus eller radiovågor vilket gör dem enklare att suga bort. Kroppen kan även själv ta hand om förstörda fettceller så att man inte behöver suga ut allt. Det färdiga resultatet kan dock ta tid att se då det tar längre tid för kroppen att ta hand om skadade celler själv. Den mest önskvärda effekten med dessa metoder utöver minskningen av fettceller är att huden stramas upp. Samtidigt som fettcellerna värms upp sker en brännskada på insidan av huden som stimulerar kollagenproduktion vilket resulterar i en stramare hud. Komplikationer efter operationer med dessa tekniker är ovanliga och risken för ärrvävnad är lite. Risken för brännskador på huden är dock större.

Vill du genomföra en fettsugning bör du läsa på, fundera över dina valmöjligheter och börja spara pengar. En fettsugning kan kosta upp åt 50 000 kr per gång och för att du ska uppnå dina mål kan det behövas flera ingrepp.

Lite att tänka om innan du bestämmer dig!

Fettsugning bör ses som ett sista alternativ när du bestämt dig för att gå ner i vikt. Du riskerar både din hälsa och utsätter dig för risken för kroniska komplikationer. För vissa människor som har en mycket ohälsosam övervikt kan riskerna med en fettsugning övervägas av de positiva aspekterna. Tänk noga igenom ditt beslut innan du lägger dig på operationsbordet och funder på om det är värt det.

Fler artiklar inom fettsugning

Diskutera artikeln genom att kommentara

2 Kommentarer till “Operation och fettsugning”

  1. min vän har en stor manlig mage
    med bara litet fett under huden
    vad skall han göra?
    hans nyström med lic

    Skriven av hans nyström | 20/04/2012, 15:31
  2. Jag är övervikt mer an 35 kilo vem ska jag prata mmed

    Skriven av Ali | 23/05/2013, 21:31

Skriv en kommentar