// Artikel om

Överträning

Tillagd i kategorin Träning

Tro det eller ej men man kan faktiskt träna för mycket och bli övertränad. Jag har gjort det ett flertal gånger bara detta året, och det är inte bra. Det sliter något fruktansvärt på kroppen och musklerna. Man kan bli övertränad utan att veta om det, det kommer smygandes på en när man minst anar det.

Alla har någon gång känt på hur det är att träna när allt är på topp! Man känner att man har hur mycket energi som helst och vill verkligen inget annat än att träna. Det är då som man kan skada kroppen rejält. Man känner inte av att kroppen inte vill lyfta mer kilon. Och till slut om man inte slutar att träna så kan man skada musklerna. Jag gjorde det senast förra veckan när jag la på lite för mycket kilon. Det var inte det att jag inte orkade att lyfta, för det gjorde jag. Problemet var bara att det small till i ryggen, nästan som ryggskott fast mildare. Nu idag (måndag) ska jag ta det lite lugnare på gymmet så det inte händer samma sak. Jag ska inte träna samma muskler, för det ska man aldrig göra när man skadat sig. Vänta 7-10 dagar innan man ger sig på övningen igen som gjorde att man skadade sig.

Överträning är inget att leka med, man kan skada sig resten av sitt liv och det vill väl ingen göra som håller på med styrketräning. Eller annan idrott för den delen. Så ta det lugnt och hoppa istället över några övningar om du känner att det är på gränsen till att övergå till för mycket träning.

Läs mer om skador samt andra saker man kan göra för att förebygga skador.

Diskutera artikeln genom att kommentara

3 Kommentarer till “Överträning”

 1. “Jag har gjort det ett flertal gånger bara detta året,”
  “Jag gjorde det senast förra veckan när jag la på lite för mycket kilon”

  vadfan vet du om överträning, låter som en väldigt okunnig pojke som skrivit det där, jag själv lider av överträning ( riktig överträning) fick avbryta träningen och har nu efter 14 månaders total vilan återupptagit träningen försiktigt och lätt under sjukgymmnast övervakan

  Skriven av simon | 03/12/2009, 22:05
 2. Jag vet troligen mer än dig, för jag vet när man ska sluta. Det du har uppkommit är troligen en enorm skada eller en extrem lathet. Men det vet du väl bäst själv? 14 månader, det är bra jobbat Simon.

  Skriven av admin | 04/12/2009, 08:48
 3. Hej!
  Jag håller på att skriva en uppsats om överträning & ortorexi och skulle jättegärna vilja intervjua dig för att få en bättre inblick i det hela.
  Om du skulle vara intresserad av att svara på några frågor via mail kan du nå mig på emilienaes@hotmail.com

  Tack!

  Mvh Emilie Naesgård

  Skriven av Emilie Naesgård | 28/04/2015, 09:34

Skriv en kommentar