// Artikel om

Pizza, bra eller dåligt?

Tillagd i kategorin Kost

Alla har ju någon gång ätit pizza, en del gör det nästan varje dag. I denna artikeln tänkte jag berätta för dig att pizza inte är så ohälsosamt som det hela tiden har verkat. Det kan vara nyttigt för din kropp också! Fortsätt att läsa denna artikel så kommer du att förstå varför!

En pizza kan vara fettdrypande och ohälsosam. Men den kan också innehålla de viktigaste ämnena som kroppen behöver. Hälsa visar hur du gör pizzan till en smal sak.

För att överleva behöver kroppen näring från hela kostcirkeln. På en pizza kan du få plats med allt som behövs: protein, grönsaker, frukt, fett och kolhydrater.
– Det är viktigt att man får i sig så mycket som möjligt av det som finns med i kostcirkeln, säger Gisela van der Ster, dietist i Uppsala.
– Många som bantar väljer till exempel bort fettet eller köttet från sin kost. Men det är helt fel tänkt. Man går inte ner i vikt bara för att man slutar äta fett. Risken är då att kroppen ställer sig på svältläge och ämnesomsättningen sjunker.

Enligt Livsmedelsverkets näringsrekommendationer ska fett utgöra 30 procent av kroppens energiintag, så kallade energiprocent. Kolhydrater bör vara 60 procent av det dagliga energiintaget och av den procenten bör socker inte överstiga 10 procent. Kroppen tappat ork.
– Det är bättre att lägga till matvaror än att dra i från. Om man tar bort fett från maten tappar kroppen ork och man blir både trött och seg i huvudet. Eftersom mycket av det vi äter omvandlas till socker för hjärnan, ökar sötsuget kraftigt när kroppen inte får ordentligt med mat – och då är det socker den först känner behov av, säger Gisela van der Ster.
Lägg till nyttiga alternativ

En pizza utan fyllning är inget vidare. Men i stället för att ta bort allt det goda går det faktiskt att lägga till nyttiga alternativ. Ersätt den feta salamin med vanligt skinka, och krydda lite extra för att få starkare smak. Eller varför inte göra en vegetarisk pizza med nyttiga ingredienser som broccoli, lök och paprika.

Vi behöver inte förbränna all mat som vi äter. Ungefär 65 procent av de kalorier vi dagligen får i oss använder kroppen till det som kallas basal förbränning. Det är alltså den energimängd som kroppen behöver för att överleva. De överblivna 35 procenten kan kroppen använda till fysisk aktivitet.

– Att bara äta en sallad till lunch kan vara alldeles för lite. Man ska äta tills man blir ordentligt mätt och det bästa är om du kan äta lite av allt, säger Gisela van der Ster.

Källa Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article64524.ab

Förstår du nu varför pizza inte är så ohälsosamt som man ha kunnat tro? Jag ville först stycka ner hela denna artikeln men det gick inte, jag tycker att den är klockren och att den berättar för alla er som tror att det inte kan vara nyttigt att den är det. Det är ju självklart inte nyttigt att äta det varje dag, inte ens varannan. Men 1-3 gånger i månaden är inget problem. Är du bara en aktiv person så kommer kroppen att älska den energin som du ger den.

Liknande artiklar om mat.

Diskutera artikeln genom att kommentara

En kommentar till “Pizza, bra eller dåligt?”

  1. Intressant ! Har förut “levt” på pizza, det blev det var och varannan dag ( så gick jag oxå upp rejält i vikt, från 85-106 kg under en tid )

    Nuförtiden har jag fått nys på sallader; med fetaost, oliver, kyckling bland annat, ska testa om jag får samma mättnad av den som av t.ex korv.

    Mvh
    C

    Skriven av Christer Bjälkenfalk | 26/01/2012, 22:25

Skriv en kommentar