// Artikel om

Proteindrink för bättre resultat

Tillagd i kategorin Kost

En muskelbyggare som dricker proteindrink

Protein är kroppens byggstenar och består av långa kedjor av aminosyror. Det finns många typer av proteiner, den typen vi är ute efter för att bygga muskler är de så kallade fullvärdiga proteinerna. Fullvärdiga proteiner innehåller essentiella aminosyror som kroppen kräver för att fungera. Den typen av protein finner du framförallt i kött, nötter, bönor och ägg.

Syftet med proteindrinkar är att du ska få bättre resultat vid muskelträning. Du kan välja mellan att köpa proteindrinkar antingen i pulver- eller i vätskeform. Dessa är högkoncentrerade produkter för att du ska få ut så mycket som möjligt utav dem. Färdiga drycker eller pulver som du blandar med vatten eller mejeriprodukter är ofta mycket dyra om du dricker dem flera gånger i veckan så för att investeringen skall vara lönsam bör du träna flera gånger i veckan, äta en balanserad kost utöver dryckerna (de är alltså inte måltidsersättningar utan tillskott) och ha uppsatta mål så du kan känna att du närmar dig ditt resultat. Om du inte har klara mål med din träning kan det kännas som att du inte kommer någonstans och motivationen kan tryta. Tala med personalen på ditt gym för att få mer information om deras utbud. Vill du inte lägga dina pengar på färdiga drycker så kan du blanda dem hemma för en betydligt mer blygsam kostnad. Produkter som innehåller mycket protein och som passar i en proteindryck är ägg, kesella och nötter. För att göra din egen proteindryck lite mer intressant kan du med fördel blanda ovan nämnda produkter med färska bär, yoghurt, kaffe eller kakao. Variationsmöjligheterna är oändliga.

Det råder delade meningar om proteindrinkarnas inverkan och effekt på träningsresultaten. För en elitidrottare är det otroligt viktigt för att fylla på med extra protein för att orka med och för att kunna hålla igång musklerna. För dessa individer är det också mycket att fylla på med kolhydrater och fett i en balans med proteinintaget. För motionären har drinkarna förmodligen mindre betydelse men kan hjälpa för att bygga upp musklerna.

Tränar du ett par gånger i veckan för att hålla igång så behöver du inte fylla på med dyra proteindrinkar utan tänk på att äta lite mer kött, nötter, ägg, frukt och dra ner på kolhydraterna istället. Tänk alltid på att för att få de bästa resultaten från din träning, oavsett vilken typ av träning, så gäller det att hålla sig till en balanserad kost. Du behöver alla delarna av kostcirkeln. Vill du utesluta någon näringsgrupp för att exempelvis gå ner i vikt bör du konsultera en läkare först för att få råd.

Köp kosttillskott med protein

Vi på kosten.nu testar då och då nya kosttillskott på marknaden. Och den främsta inom protein och kolhydrater just nu är Myodrive från SAN. Dock så rekommenderar vi inte denna till nybörjare inom träning. Då blir det självklara valet istället Whey 100 från Star Nutrition!

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar