// Artikel om

Sömn och träning

Tillagd i kategorin Hälsa, Kroppen

När du tränar är det otroligt viktigt att du äter rätt och balanserat för att må bra. Detta vet de flesta men många glömmer att det är minst lika viktigt att sova. När du sover kan kroppen i lugn och ro bygga upp dina muskler, syresätta kroppen och ta hand om alla slaggprodukterna. Kroppen är aktiv även när du sover men behöver inte koncentrera sig på att du ska röra dig och utföra fysiska och psykiska uppgifter. Sömnen behöver du för att ladda batterierna helt enkelt.

En kvinna som sover när hon tränar

Sömnen är uppbyggd i cykler. I en cykel har man både tung sömn där man är näst intill bortkopplad från världen utanför och lättare sömn då man drömmer och vaknar lättare. De viktigaste timmarna är de första timmarna efter vi somnat då vi sover som tyngst. Ju närmre vi kommer morgonen eller tiden då vi ska vakna, blir de perioder vi sover tungt mer som vår lättare sömn. För att kroppen ska må som bäst bör vi sova kring 8 timmar per natt men sömn, som mycket annat, är individuellt och är beroende av din ålder. När man blir äldre upplever många att de behöver färre timmars sömn. Det kan bero på att livsstilen inte är lika aktiv och att kroppen inte växer längre som hos barn. Många människor kan helt enkelt inte sova 8 timmar, men mindre än 6 timmar per natt bör ingen sova. Under kortare perioder kan kroppen fungera med ett underskott av sovtimmar men sömnbristen hinner ikapp alla.

En person som är stressad, har prestationsångest, mycket i tankarna eller lider av hormonstörningar som gör att man inte kan slappna av sover sällan tillräckligt. Bristen på sömn avspeglar sig i träningsresultaten direkt. Brist på sömn gör inte bara att kroppen inte får den välbehövliga vilan för att bygga upp och stärka kroppen utan medför också alltjämnt att det slarvas med maten.

En person som får för lite sömn har ofta svårt att koncentrera sig, känner sig matt, får dålig hy, blir blå under ögonen, får en kort stubin och mycket annat. Gör dig och din kropp en tjänst och gå och lägg dig lite tidigare i natt. Du kommer att må mycket bättre efter ett par dagar.

  • Hur länge sover du i snitt per natt  (Lämna en kommentar under) ?

Andra relaterade artiklar om sömn!

Sova, äta och motionera!

Orka upp på morgonen – jag själv älskar att sova länge!

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar