// Artikel om

Städa mer effektivt – smarta tips

Tillagd i kategorin Allmänt

Tips på effektiv städning

Att städa är något som är tråkigt och ett måste. Man rör ju även på sig och det är nyttigt för kroppen. Med rätt hjälpmedel kan städningen effektiviseras och avklaras ganska snabbt utan att det känns som en börda. Det finns olika slags städningar man kan utföra och här kommer några av dem:

Börja storstädning med att sortera. Alla viktiga papper kan man arkivera och märka så att de blir lättillgängliga. Spara alla saker med hög affektionsvärde och förstås de saker du använder regelbundet.
Släng saker som inte är hela. Även saker som man tycker är ”bra att ha till senare”. Saker som har värde och är hela kan man sälja exempelvis på Blocket. Kläder som du inte har använt på minst ett år kommer du inte att använda senare heller så de kan du kasta eller skänka bort, antingen till vänner eller till någon hjälporganisation.

Veckostädningen kan med fördel delas upp i två dagar för då känns det inte lika jobbigt och är inte lika tidspressat. Damma av alla ytor och torka/tvätta av allt i badrummet den första dagen. Andra dagen ägnas åt att plocka saker som inte står på sina platser, dammsuga och torkning av golven.

För att underlätta att det inte blir så stökigt jämt och för att hålla reda på saker man har, kan man skaffa sig olika förvaringssaker. Snygga praktiska korgar och lådor är bra till småprylar och det gör städning lättare om allt är samlat på ett ställe. En korg att lägga in exempelvis hårvårdsprodukter och smink är en bra förvaring i badrummet. En rekommendation är att man ställer en korg i vardagsrummet för alla tidningar och en tvättkorg i sovrummet för smutstvätten.

Hallen som har en tendens att bli snabbt stökig kan man ställa förvaringskorgar, ett skåp eller hylla för jackor och skor. Dörrmatta och en gångmatta i hallen stoppar grus och smuts utifrån att sprida sig vidare i lägenheten. Då blir städningen enklare.

För att städa likadant varje vecka kan man införa ett städschema. Då behöver man inte fundera på vad man ska göra varje vecka utan snabbt och metodiskt betar av varje rum. Storstädning kan fördela till en gång på våren och en gång på hösten.

Exempel på ett städschema som fungerar bra:

Vardagsrum och sovrum

Vädra vid behov. Plocka undan och lägg var sak på sin plats. Damma (uppifrån och ner tekniken) Dammsug soffan och fåtöljer om de finns synliga smulor och skräp. Dammsug och tvätta golven rena.

Köket och Hallen

Vädra vid behov. Torka av alla ytor från smuts, smulor och skräp. Torka även av kylen, frysen och spisen som kan innehålla fett och fingeravtryck. Ordna saker i hallen så som ställa upp skor och hänga upp jackor. Dammsug och tvätta av golven.

Badrum

Toalettstolen tvättas invändigt och utvändigt. Torka av handfatet.Tvätta rent badkaret (om det finns) annars tvätta rent duschutrymmet. Dammsug och tvätta av golvet.

Panikstädning

Du ska få gäster och hemmet ser ut som ett bombnedslag. Få ditt hem fint på ca 20 minuter.
Städa först undan i hallen så att gästerna kan hänga av sig ytterkläderna. Fortsätt sedan i badrummet. Plocka undan det värsta och torka av handfatet och toastolen snabbt. Ta fram en ny gästhandduk. Sovrumsdörrarna kan stängas.

Ta med dig påse eller papperkasse för att kunna plocka undan saker i vardagsrummet som inte är på sina rätta platser. Du kan ställa påsen eller kassen bakom soffan eller i garderoben – om det finns.

Alla synliga delar dammsugs vid behov. Dämpa ljuset och tänd doftljus och sätt på lite musik.

Klart!

Denna artikel grundades på ett städföretag i Linköping som tipsar dig om hur man maximerar sin städning hemma. Vill du läsa mer tips och råd likt detta kan du besöka www.linkopingstadning.se. Även anlita detta företaget om du behöver städhjälp hemma. Dock rekommenderar vi att du städar själv då det är nyttigt för din kropp att röra på sig. Men ibland kan det hända att man är sjuk eller har förhinder, och då kan det vara smart att anlita någon annan.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar