// Artikel om

Steg för steg om träning

Tillagd i kategorin Muskler, Övningar, Träning

Som jag har talat om tidigare så är det inte bara att gå ner till gymmet och tro att man bygger muskler. Det är så mycket mer än det som spelar in, bland annat hur man äter och sina livsvanor. Jag menar, brukar man träna 1 timme om dagen och sen ligga framför soffan hemma så blir det inte alls bra. Man måste kombinera träning, livsstil och kost för att få volym och bli större. I denna artikeln tänkte jag ta upp hur man bygger volym på sina bröstmuskler, men det går att använda sig av dessa tipsen för att bygga mer muskler på exempelvis biceps eller triceps.

Vägen mot större bröst – steg 1
Det absolut viktigaste inom bodybuilding för att det ska hända något över huvud taget är att äta rätt kost. Man måste ha i sig tillräckligt med protein, kolhydrater och fett. Men även andra vitaminer och mineraler är viktiga när det kommer till att bygga muskler och bli starkare! När du lärt dig äta rätt så kan du gå vidare till steg 2.

Du måste ha ett mål för att kämpa vidare – steg 2.
Allt för många idrottare eller styrkelyftare sätter inte upp mål. Jag vet inte varför, kanske tror de att det inte hjälper. Men det hjälper faktiskt mer än man tror. Man ser hela tiden framför sig vad man vill uppnå, och gör man det och tro på sig själv så är vägen dit mycket enklare.

Ha kunskap om styrketräning – steg 3
Ett annat viktigt begrepp är att ha kunskapen om hur man ska träna för att bygga muskler. Har man inte det så kanske man aldrig når dit man vill. Som denna artikeln handlar om bröstmuskler, vet du hur man tränar dessa för att de ska bli större? Om inte läs mer om bröstmuskler på denna sajten om träning (länkar finns längst ner).

Ge inte upp om det börja göra ont i kroppen – steg 4
Att skylla på att man har träningsvärk och hoppa över träningen bygger inte muskler. Är man en vekling så behöver man inte vistas nere på gymmet, stanna hemma och säg till andra att du “snart” ska börja träna igen. Det gäller att kämpa och ha orken och energin till att gå hela vägen ut. Ge inte upp!

Rätt övningar och variation – steg 5
Nu kommer vi till den punken som är för er som klarat er igenom de andra fyra stegen. Om inte så bör man gå tillbaka och läsa vidare om detta och klara av dem innan man fortsätter på detta steget. I alla övningar när det kommer till bröstmuskeln så måste man träna rätt, det gäller i och för sig i alla övningar, men när man träna bröstmuskeln så är det extra viktigt. Annars så kan lätt skador uppkomma på axlar och leder och allt annat som hör till brösten.

Den gamla hederliga bänkpressen är en väldigt bra övning som det är svårt att göra fel på. Är man nybörjare så är det en bra övning att börja med. Den går att köra helt plant, men även neråt liggande eller uppåt lutande. Här bör man inte lasta på för mycket kilon, lasta på så man kan göra 8-10 x 3 är en bra början den första veckan. Är detta för lätt så kan man lasta på mer nästkommande vecka! Stången bör går enda ner till bröstkorgen och nästan hela vägen upp så man har raka armar. Man bör utföra övningen sakta, fast än att man kan slänga upp den snabbt om man vill. Det är då som man bygger volym och blir starkare. Det sägs även att det blir mer kvalité på musklerna man tränar och utför sakta rörelser med.

Efter man kommit över “nybörjarnivån” på 3-4 månader så bör man göra lite variationer på sina övningar. Detta gör man genom att byta ut 70-80% av de övningarna man kör idag mot andra. Då blir det bättre och roligare att träna. Man kommer även att märka skillnad på hur mycket man orkar lyfta. Genom att göra på detta sättet så lurar man sig själv och sina muskler, och genom detta sättet växer de sig större. Märker man att man sitter fast på samma vikter hela tiden så ska man direkt byta ut sina övningar på nya. Då kommer man över den där gränsen och träningen blir roligare!

Relaterade artiklar som är skrivna av kosten

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar