// Artikel om

Stoppa sötsuget enkelt

Tillagd i kategorin Kost

Varför är man sugen på godis och chips nästan varje dag? Det är riktigt svårt att hålla sig borta från den där påsen med allt gott i. Är det ungefär så du hade uttryckt dig själv när du är sötsugen, kanske även fast du precis har ätit en portion mat och är mätt?

Nu ska vi hjälpa dig att stoppa ditt sötsug en gång för alla! Det finns extremt många bra tips som kan hjälpa dig att bota detta. Du ska först och främst sluta att köpa hem onyttiga saker som chips, godis och läsk. Ett bra tips är att äta en stor nyttig portion precis innan du går och handlar, du tappar då sötsuget mer och köper då inte med dig en massa “skit”. Nyttig mat hittar du bland annat i GI-metoden som är uppbyggt på att du ska äta långsamma kolhydrater.

Om du har onyttiga saker hemma och helt plötsligt blir sötsugen så ska du omedelbart äta något av följande för att mottstå lättare; fil, tonfisk, knäckebröd, keso, frukt, bär, yoghurt och müsli som alla sakerna mättar och förminskar ditt sötsug. Dessa sakerna ska ätas i rimliga mängder som allt annat! En annan vanlig kur som hjälper för somliga är att dricka light läsk, men detta rekommenderas inte. Släng istället in ett sockerfritt tuggumi i munnen, för det vet jag hjälper.

Har du tänkt på varför du blir sugen på sötsaker? Det kan för många vara så att det går för lång tid mellan måltiderna. Försök äta någon frukt eller något till mellanmål så håller du dig lättare mätt och belåten, och förhoppningsvis mindre sötsugen. Ät en rejäl nyttig frukost som gör att du håller dig pigg och glad hela dagen fram till lunch. Frukosten är det viktigaste målet på hela dagen, även om vissa inte har någon vidare aptit då, det är även bevisat att man lättare går ner i vikt om man äter en vettig frukost.

Diskutera artikeln genom att kommentara

3 Kommentarer till “Stoppa sötsuget enkelt”

 1. Det absolut bästa och säkraste sättet är att skippa alla kolhydrater, för det är dessa som sätter igång insulinet kroppen och sedna kommer sötsuget som ett brev på posten.

  Dvs skippa allt spannmålsbaserat, allt socker och allt ris och ät istället enbart fett och protein så kommer du att båda tappat vikt och må mycket bättre.

  Skriven av Johan Nilsson | 29/06/2009, 12:46
 2. Lätt att skippa kolhydrater om man tränar en till två timmar per dag fem dagar i veckan 😛
  Gåtan är hur man blir av med sötsuget trots att man tränar varje dag?

  Skriven av Ellie | 02/12/2009, 20:06
 3. om man tränar måste man äta kolhydrater men som sagt långsamma kolhydrater. om man har en stadig blodsockernivå under hela dagen, det vill säga att man äter regenbundet och man undviker ALL vit pasta och ris samt socker, så försvinner sötsuget efter ett tag. men om man känner ett stort behov kan man ta två bitar supermörk choklad eller en näve nötter, smoothies är också mättande och supergott och kan varieras. det handlar om motivation!

  Skriven av malin | 06/03/2012, 16:59

Skriv en kommentar