// Artikel om

Träningsredskap

Tillagd i kategorin Övningar

Träningsredskap på gym

Första gången du väljer att träna på gym bör du ta hjälp av någon kunnig på gymmet så du vet hur ett träningsredskap fungerar. Träning kan vara roligt och givande men kan också vara förödande för din kropp. Använder du gymmets redskap och maskiner felaktigt kan de leda till kroniska skador istället för snygga muskler. De flesta bemannade gym i Sverige har minst en utbildad gyminstruktör anställd. Be om hjälp och en rundtur på gymmet innan du börjar träna så du vet var du ska gå och hur du ska göra. Att fråga en vän eller en annan medlem på gymmet går ofta bra men det ligger en vetenskap bakom träning som är bra att ta del av innan du börjar.

Förklaring om maskiner

På ett gym kan du välja mellan att träna i maskiner eller med fria vikter. Fördelen med maskinerna är att det är svårt att göra fel. Maskinerna är designade så att du kan ställa in dem efter din kroppstyp och sedan är rörelsen fixerad så att du isolerar de muskelgrupper du vill träna. De fria vikterna är också bra som ett komplement då du samtidigt tränar din balans. När du styrketränar med fria vikter aktiverar du flera muskler samtidigt då du måste hålla kontroll över rörelsen. Ta bänkpress som ett exempel. Utför man övningen i en maskin så är stången fixerad i maskinen och kommer endast tillåta dig att föra den upp och ner. Tränar du bänkpress med en skivstång, fria vikter, måste du själv hålla balansen i stången och i armarna. Du kommer att arbeta med magen och ryggen för att finna stabilitet och axlar för att kompensera för att vikten inte skall falla över dig. Orkar du inte hålla balansen riskerar du att vikterna faller på dig eller åt sidan. Detta gör att du många gånger inte orkar lika tunga fria vikter som du hade gjort i en maskin.

Testa olika redskap

Redskap som bänk och hantlar

Ett träningsredskap behöver inte vara vikter på gymmet utan kan också vara din egen kropp eller gummiband, bollar, ringar osv. Testa vad du finner på gymmet och undersök vad som passar dig bäst. Tveka aldrig att fråga personalen på gymmet om du är osäker. Det är bättre att fråga en gång för mycket än att skada sig för att man inte visste vad man höll på med.

Träningsredskap kan du även hitta i hemmet. En mjölkkartong, böcker, möbler, trädgårdsredskap och mycket annat kan fungera minst lika bra för din träning. Det är bara din fantasi som sätter stopp. När det kommer till träningsutrustning så är behovet kopplat till viken träningsform du utövar. Basbehovet oavsett vad du gör är ett par bra skor. Skor är det viktigaste du kan sätta på dig oavsett om du promenerar, går på gymmet, cyklar eller dansar. Utöver det så är träningskläder något som många fokuserar på men det är ingen skönhetstävling när du tränar. Ta på dig något du är bekväm i och strunta i vad de andra har på sig.

Ska du börja med styrketräning så bör du även läsa nybörjarmisstagen vid träning som är en guide för hur man inte ska träna!

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar