// Artikel om

Träningsvärk

Tillagd i kategorin Kroppen, Muskler, Träning

Alla har någon gång känt på träningsvärk i sin kropp, den kan komma om man bara har varit ute och motionerat. Men den vanligaste orsaken är när man har tränat styrketräning eller sprungit. Många ställer sig ofta frågan vad träningsvärk egentligen är, varför man får den, samt hur man blir av med den så snabbt som möjligt. Läser du vidare i denna artikeln så tänkte jag berätta lite mer om vad just detta är och lite mer information som kan vara bra att veta.

Var är träningsvärk??
Länge har man trott att träningsvärk har varit en skada på en muskel och muskelfibrerna. En ny forskning visar istället det motsatta, en förstärkning av muskelfibrillerna. Om man skulle förklara i rena ord kan man säga att kroppen förbereder sig för mer träning. Beroende på vilken typ av träning man utför, hur hårt man tränar och hur länge så kan man uppleva träningsvärken variera från gång till gång. Med tiden så vänjer sig kroppen mer och mer för övningen som utförs och värken kommer då att bli mindre.

Hur gör man för att förhindra träningsvärken?
Det går inte att ta bort träningsvärken helt, den kommer alltid att komma, för eller senaste. Men det finna vissa saker som man kan göra för att motverka det någorlunda. En del lägger is på när verken precis har börjat komma, men detta är inget som jag personligen råder till att göra. Jag hade istället stretchat musklerna och värmt upp i 15-20 minuter innan jag skulle gå på mitt träningspass. Sen efter så är det också väldigt viktigt att stretcha så att musklerna töjs ut. Massage har även bevisats fungera till en viss del efter träningen.

Tips för dig som precis ska börja träna

  • Gå inte ut för hår i början så att du får en fruktansvärd träningsvärk. Det kan hända att du knappt kan röra dig 24-48 timmar efter du då har tränat.
  • Ska du börja med styrketräning, så är ett gott råd att börja motionera 1-2 veckor innan. Detta för att mjuka upp musklerna.
  • Utför aldrig en övning som gör ont, detta kan ge skador samt så är det inte bra för din kropp.

Sist men inte minst, det är inte farligt att få träningsvärk. Det är nyttigt för din kropp och du känner både fysiskt och psykiskt att du har gjort något bra. Visst så kan det göra ont och känna en viss smärta i några dygn med som sagt så är det inget farligt!

Mer information som kanske intresserar dig?

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar