// Artikel om

Vad kan en legitimerad naprapat hjälpa mig med?

Tillagd i kategorin Muskler, Skador

Bild på en naprapat och en patient

Till en naprapat kommer man främst om man vill ha hjälp med ömmande muskler eller stela leder i syfte att förbättra sin hälsa. Många arbetar även inom den s.k. idrottsmedicinen, och då kan man gå till dessa för att få hjälp med idrottsskador och rehabilitering av dessa skador.

En legitimerad naprapat har flera olika verktyg för att få kroppen att fungera som normalt igen. Det kan vara allt från händer, tummar, armbågar i stela muskler till manipulation av inskränkt rörlighet i kroppens leder, eller mjukare mobilisering av den samma. Ibland kan man även få stretching för att minska smärtan i stela muskler eller för att långsiktig arbeta mot en minskad skaderisk med idrottsutövande. Många använder även TENS och muskelstimulatorer.

Under en behandling får du även reda på varför du har ont, och inte bara behandling av dina symptom. Detta tankesätt kallas för ett ”holistiskt tankesätt” och innebär att naprapater går till grunden med dina besvär för att säkerställa att de inte återkommer efter att behandlingen är slutförd.

Innan du behandlas går ni gemensamt igenom din sjukhistoria för att se om tidigare skador eller sjukdomar kan ha något med nuvarande besvär att göra. Därefter fattar man tillsammans med naprapaten beslut om en lämplig behandlingsplan och vad den kan innehålla. Det är viktigt att man blir behandlad av en terapeut som är legitimerad, så kontrollera detta när du bokar tid – det tjänar du på i längden.

Att kalla sig naprapat får dock inte vem som helst göra. För att kalla sig naprapat måste man ha gått klart den 4-åriga utbildningen på Naprapathögskolan i Stockholm, och därefter måste man göra legitimationspraktik under ett år. Under denna legitimationspraktik får man kalla sig för naprapat, och efter godkänd legitimation hos Socialstyrelsen får man kalla sig legitimerad naprapat. En legitimation är en garanti för att man följer Socialstyrelsens regler och innehar en ansvarsförsäkring ifall något oförutsett skulle hända under behandling.

Vilka besvär kan man bli behandlad för hos en naprapat?

Har du spänningar eller värk i nacke och axlar, stela eller spända muskler, tennisarmbåge, ryggskott, löparknä eller annan smärta orsakad av rörelseapparaten? Vid dessa tillfällen är det då du ska besöka en naprapat.

Naprapaten utgår från att dåligt fungerande leder i framförallt ryggrad kan orsaka muskelspänningar. De tror inte att ryggkotorna hoppar ur led, utan små rörelseinskränkningar kan på sikt orsaka smärtor i muskler och andra leder.

Själva behandlingen går ut på att få lederna och musklerna att fungera som de ska. Efter att du blivit behandlad så har du fått en ökad ledrörlighet och minskad muskelspänning, vilket i sin tur ska ge dig en smärtfri tillvaro.

Råd med att förebygga besvär

Naprapater berättar och ger råd om hur du bäst ska använda kroppen i syfte att motverka framtida besvär. En genomgång av hur du arbetar eller tränar kan vara nödvändig för att säkerställa så att du sitter ergonomiskt på kontoret, eller att du gör knäböj korrekt för att minska belastningen på ländryggen.

För en effektiv och effektfull naprapatbehandling i Stockholm kan du gå till naprapatkliniken Napralogica vid Odenplan i Stockholm City. Där får du behandling av leg naprapat med idrottsmedicinsk kompetens och flerårig erfarenhet av att hjälpa världselit inom idrotten.

Efter naprapatbehandlingen

Behandling hos en naprapat gör sällan ont, vissa kan tycka att det är obehagligt när det knäpper i lederna, men det finns verkningsfulla metoder som inte knäpper. Ibland kan man få en smärtreaktion någon dag efter behandlingen, men detta är sällsynt och brukar påvisa att behandlingen har effekt och att dessa blir bra. Man kan även känna sig trött, må lite eller vara törstig efter en behandling, men detta är snabbt övergående och brukar sällan vara längre än en dag. De allra flesta märker inte av någon biverkning alls.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar