// Artikel om

Vägen mot en atletisk fysik

Tillagd i kategorin Muskler, Övningar

Bild på en som hoppar hjödhopp

Ordet Atlet kommer från grekiskans ”Athletes” vilket betyder kämpe alternativt stark man. Ordet kom att inkludera alla som tävlade i grekiska grenar som tyngdlyftning, brottning, spjutkastning eller kapplöpning. Den atletiska fysiken har dock även tagits upp i konstitutionsläran som en naturligt överlägsen kroppstyp för muskelbyggnad.

Vår definition av en atletisk fysik är dock något alla kan uppnå genom funktionell träning och god kost. En atletisk person besitter funktionell styrka som gör det möjligt att mästra sin egna kropp och dess vikt utan svårigheter, detta genom kroppsvikts övningar men självklart även genom de klassiska grekiska olympiska lyften.

Funktionell Träning

Funktionell träning är den typen som ger funktionell styrka, något man inte får från bicep-curls eller Smith maskinen på gymmet. Genom intensiv funktionell träning som Cross-Fit bygger man en fysik som klarar de ansträngningar som elitsoldater och brandmän utsätts för detta är funktionell styrka.

Genom kroppsviktsbaserad träning som nedanstående övningar kan man bygga en atletisk fysik i sitt eget hem. De fyra sista övningarna kräver vikt i form av skivstång eller kettlebell som båda är perfekta träningsredskap för effektiv och funktionell träning, ett annat exemplariskt träningsredskap för kroppsviktsbaserade övningar är romerska ringar.

Övningar

 • Pull-ups
 • Dips (Dips i romerska ringar är fördelaktigt)
 • Armhävningar
 • Löpning
 • Knäböj
 • Marklyft
 • Ryck
 • Stöt

Kost och näring

En atletisk fysik kan inte enbart byggas på träning utan kräver också att man ger den bra kost och näring. God kosthållning är en hel lära i sig, men det fundamentala för att bygga muskelmassa kan i kort sättas på papper. Kroppen behöver energi för att prestera (kolhydrater) och protein för att återhämtas och återbyggas.

Genom att använda kosttillskott som fungerar, det vill säga protein, kreatin och prestationshöjare kan man enkelt ta sin träning till en ny nivå och dessutom se till att man bi-behåller den muskelmassa man lägger på sig. Med tillräcklig träning så behöver kosten inte granskas under ett mikroskop men se till att få i dig 2 gram protein per kg kroppsvikt.

Självklart kan det även behövas vitaminer och mineraler om man inte integrerar frukt och grönsaker i sin diet. Bra tips på dieter som passar funktionell träning är paleo, eller som vi i Sverige kallar stenålderskost där man fokuserar dieten på kött, grönsaker och nötter.

Anekdot

Rom byggdes inte på en dag och det gjorde inte heller grekernas atletiska kroppar. Vill du uppnå en atletisk fysik krävs tålamod, blod, svett och tårar men både vägen dit och resultatet kommer för de flesta vara värt det. Om du vill läsa mer om funktionell träning och hur du kan uppnå en atletisk fysik, besök oss på atletisk.se Sveriges portal för svensk atletisism.

Diskutera artikeln genom att kommentara

En kommentar till “Vägen mot en atletisk fysik”

 1. Bra summering av grunden till egentligen all träning. För mig är funktionell träning en av de viktigaste träningen att fokusera på, precis därför att det bygger på de muskler där vi har de för, i stället av att fokusera helt på att få stor överkropp. Tålemod, inte det lättaste när man börjar, men de lönar sig!

  Skriven av Myra Weenink | 20/05/2012, 18:48

Skriv en kommentar