// Artikel om

De vanligaste nybörjarmisstagen vid träning

Tillagd i kategorin Träning

När man ska börja träna, exempelvis styrketräning så gör de flesta alltid fel, tror det eller ej. Det ända man har i fokus är att bygga muskler och bli större. Men saken är den att man inte kommer att bli större snabbare bara för att man tror att man tränar rätt. Jag kan nästan garantera mig om att även du som läser hela denna artiklen om dem vanligaste nybörjarmisstagen har eller gör fel när du tränar! Du kan ha tränat på ett gym i flera år och trott att du tränar rätt när du i själva verket tränar fel, läs vidare så kommer du att förstå vad jag menar…

Man tränar för  mycket, för ofta utan att vila sin kropp.

Träna en och samma muskelgrupp varje dag man tränar i tron om att man ska bli större. Att göra detta sliter mer på musklerna, kroppen måste vila, det är då som man bygger upp sina muskler så att dem blir större, inte under tiden man tränar! Tränar man samma muskelgrupp som exempelvis triceps mer än 2 gånger per vecka utan att låta den musklen vila i mer än 48 timmar så sliter man mer än bygger upp. Låt kroppen vila och skaffa ett träningsschema så slipper man detta.

Tränar bara överkroppen och skippar benen.

När jag är på gymmet 4-5 dagar i veckan så är det andra personer som brukar vara där samtidigt som mig hela veckan. Och jag kan då inte låta bli att begrunda hur dessa personerna tränar, dem brukar träna 7-8 musklelgrupper under hela veckan, det som jag då lägger märke till är att dem aldrig har tränat benen. Möjligen någon enstaka gång, men aldrig haft det som rutin. Detta är ett stort misstag, killarna är inte så värst stora på överkroppen men om dem någon gång kommer att bli det så kommer deras kroppar att se konstiga ut. Troligen så har dem inte läst denna artiklen, men om dem någon gång kommer att göra det så får vi nog se lite ändring i deras träningsschema.

Äter inte rätt kost när man tränar.

Detta är nog den viktigaste punkten av alla punkterna på denna sidan. Man måste äta rätt mängd, samt rätt kost för att gå ner i vikt eller bygga muskler. Äter man för mycket kolhydrater så går man upp i vikt, äter man för lite så blir det motsatsen. Att stoppa i sig rätt mänd så att musklerna får energin som dem behöver för att bygga upp sig är det viktigaste. Man kan inte unna sig en påse chips på helgen om man vill nå till toppen, man kan inte heller äta enbart en viss kost hela veckan. Man måste varigerar sig för att få i sig all näring. Ett tips är då att äta kosttillskott om man vet att kroppen behöver extra näring som man inte får i maten.

Man lyssnar och kollar mer på andra än att läsa ren fakta.

Har du lyssnat på andra samt kollat in deras övningar på gymmet? Ja det har du gjort, alla gör det! Men det är inte alltid som deras sätt att träna och äta fungerar på dig själv. Alla våra kroppar är olika, att träna och äta som någon annan kanske inte fungerar på dig, man måste själv avgöra vad som är bra övningar och inte. För nybörjare så rekommenderas det att du köper träningsböcker samt följer oss på kosten så att du inte tränar fel. Att smygtitta på den största killen på gymmet är inte alltid det bästa, så läs fakta ur böcker så kommer du att lyckas!

Köper kosttillskott i tron om att detta kommer att hjälpa och ge effekt direkt.

När man är nybörjare så tror dem flesta att om man köper kosttillskott så kommer man att bli större direkt. Men så är inte fallet, man ska börja med att läsa om vad man ska äta för mat, inte kosttillskott. Att äta rätt mat när man tränar styrketräning är det viktigaste av allt, det är grunden till att bygga muskler. När man sedan har tränat i 5-8 veckor så kan man själv avgöra om man behöver extra protein/kolhydrater/vitaminer och mineraler i sin kropp.

Vi på kosten rekommenderar dig som vill gå ner i vikt samt bygga muskler att testa Whey 100 som är en riktigt bra produkt från Star Nutrition. Den hjälper dig att komma i form och bränna fett samtidigt som du går upp i muskelmassa.

Använder för mycket vikter och utför övningarna fel.

Detta är mycket vanligt samt extremt farligt om du vill hålla på en längre tid med styrketräning. När man tror att man direkt ska börja med att lyfta tungt och inser själv innerst inne att det är för jobbigt att lyfta men trotts detta fortsätter bli det bara fel. Man skadar kroppen då man utför övningarna fel, är det för tungt så använder man omedvetet andra muskelgrupper än den musklen det var tänkt att använda. Även om man tycker det är lite pinsamt att en yngre kille lyfter mer än sig själv så ska man ända tappa ner på vikterna. Du minimerar då dina skador som lätt uppkommer om du tränar fel.
För att veta om något är för tungt för just dig så kan du kolla om du klarar av 8-10 reps gånger 3 utan att blanda i andra muskler i övningen. På den sista etappen så ska det bli lite tungt för dig efter cirka 5 reps, då vet du att denna övningen var rätt belastad för dig!

Tränar halva rörelser.

Visst kan man se proffsen göra det i sina träningsvideor men det är som sagt på film och inget man nödvändigtvis gör hela tiden när man tränar. Halva rörelser kan ha sin plats i ett träningsprogram men är absolut inget man använder hela tiden och framförallt inte som nybörjare. Det är övningar som tillkommer träningsschemat efter cirka 1 år av effektiv body building, inte tidigare. Man utför en övning halvt är för att lura sina muskler, som då gör att dem växer sig snabbare om man då är en van styrketränare. Här under kan du ser på en video från youtube där en kille utför halva rörelser.

Snackar inte så mycket med din träningspartner när du tränar.

När man är nere på gymmet för att styrketräna så ska man göra det, inte snacka så mycket med den man tränar med. Man ser allt för ofta nybörjare som gör detta, dem pratar om allt som inte har med träning att göra i upp till 30-45 minuter. Detta ger inte resultat, det irriterar mest andra och inte minst dem som tränar för att dem inte kommer att se något resultat som dem igentligen skulle ha gjort om dem hade tränat rätt. Man ska vila mellan 45-90 sekunder mellan varje repetition beroende på om man lyfter tungt eller inte.

Tränar efter samma schema hela tiden, vecka efter vecka…

När man har kommit in i träningen och slipper träningsverken så är det dags att skaffa ett träningsschema om man inte gjort det tidigare. Det kan man fråga efter på gymmet som oftast en träningsinstruktör kan ge till en. Det som man då gör fel som nybörjare är att fortsätta med samma schema hela tiden vecka efter vecka, månad efter månad. Man ska i grundregel byta schema varannan månad eller oftare, senast var tredje månad för att inte tröttna lika lätt. Det är även bra för att man lurar då sina egna muskler att utföra en rörelser på ett annat vis och detta ger då bättre resultat.

Styrketränar som en gammal tant.

Vill man bygga muskler så kan man inte träna som en kärring. Det ska kännas efter att du har varit på gymmet, svetten ska rinna under träningspasset och efter. Man kan inte tro att det ska ge resultat på att bara gå ner dit och sedan tro att musklerna ska växa. Är du inställd på att styrketräna så ska du göra det, inte leka runt och snacka med en massa annat folk om allt och inget.

Kombinerar alkohol med träning.

Visst är det kul att supa till det på helgerna, men vill du nå bästa möjliga resultat efter veckan som har gått så ska du dra ner på din alkohol konsumtion eller sluta med det helt! Dricker du efter en hård träningsvecka så förlorar du en hel del, upp till 50% av det du har åstadkommit under veckan. Och vill du verkligen förstöra det som du har byggt upp? Skulle inte tror det…

Går ut för hårt i början.

När man som nybörjare tror att man ska kunna lyfta riktigt tungt så blir det bara fel. Leder, ligament och muskler är inte vana vid att arbeta hårt. Man ska därför börja med lätta vikter så att man inte sliter på dessa sakerna. Gör man inte det och slänger på vikter som kroppen inte är van vid så kommer man dels att utföra övningarna fel samt så kommer skador att uppkomma mycket lättare än vanligt! Så skynda långsamt och ta det lugnt i början.

Nu var det slut på våra tips som man bör undvika när man som nybörjare ska starta med styrketräning. Vi har säkerligen glömt en hel del saker om dem vanligaste nybörjarmisstagen med det bör täcka en hel del. Vi hoppas att du har nytta av denna artiklen och att du fortsätter att vara prenumerant av våra inlägg på denna sajten om kost, träning och hälsa.

Diskutera artikeln genom att kommentara

10 Kommentarer till “De vanligaste nybörjarmisstagen vid träning”

 1. Mycket bra skriven artikel. Det största misstaget tycker jag är att man har för mycket vikt och utför övningen fel. Detta gäller även för många som har tränat ett tag. Lastar man på för mycket klarar man ju inte att utföra övningen som den ska utföras, vad är egentligen vitsen med att köra en viss muskeltyp när man måste koppla in så många andra muskler för att klara av att köra övningen halvdant samtidigt som man riskerar förslitningsskador?!

  Skriven av Jonas | 13/01/2010, 20:45
 2. Hej
  Är min efter tränings drink bra?
  3 ägg
  3 dl havregryn
  3 knäckebröd
  3 dl mjölk
  Dricker det dom dagar jag inte tränar med.

  Skriven av J.B | 23/01/2010, 19:05
 3. Det beror ju vad du tränar för just nu om det är deff, bulk… Men generellt är det väll inte helt fel, du får ju protein och kolhydrater även fast havregryn är långsamma kolhydrater så får du inte nytta av dem direkt om du tar drycken vid träning.

  Skriven av Magrutor | 06/03/2010, 15:31
 4. Annars kan man ju bara köra på en whey-80(vassleprotein dryck) och lite snabba kolhydrater om man behöver återhämtning snabbt. Men ska man inte träna samma muskelgrupp inom 24h så behövs de snabbt kolhydraterna inte speciellt mycket heller.

  Skriven av Dennis | 22/04/2010, 22:47
 5. hej! är det bra att börja med gainer när man är nybörjare?

  Skriven av khidir | 08/10/2012, 22:02
 6. Hej!

  Du verkar vara proffs och gav bra tips.

  Men Skulle du kunna göra en träningschema eller om du har någon träningschema?

  Skulle vara jätte schyst.

  Skriven av raf | 11/11/2012, 12:27
 7. Haha bullshit kan säga så hör tränar varje dag och ofta samma muskler gått upp från 72 kg till 84 på 9 veckor och min kropp är dunder snygg… Idiot

  Skriven av jocke | 06/03/2013, 13:12
 8. Hej jag behöver hjälp kan ni hjälpa mig. Det var nästan 6 månad som jag träna på gymet jag titta på min kroppen det går inte över. Jag tror jag har fel tränar. Kan ni skicka ett schema att man träna rätt.

  Skriven av Amo | 10/05/2013, 08:37

Trackbacks/Pingbacks

 1. […] faktum är att det är en av de vanligaste misstagen många gör när de börjar träna, enligt konsten.nu. Det är mycket bättre att ta det lugnt i början och ge sig själv tillräckligt med vila mellan […]

 2. […] Det kan vara en kick att träna, man känner sig duktig och hälsosam. Detta leder lätt till att man tar i för hårt, får träningsvärk eller skador, och kommer inte igång med träningen igen. Hindra dina tankar […]

Skriv en kommentar