// Artikel om

Vilodagarna är lika viktiga…

Tillagd i kategorin Kroppen

Är du en sån person som tränar hela tiden utan att vila? Visste du i så fall att det är lika viktigt med vilodagar som att träna regelbundet för att bygga muskler? Om man tränar som mig 5-6 dagar i veckan så är det otroligt viktigt att man låter kroppen vila också, annars så orkar den inte till slut och skador kan då lätt uppkomma. När kroppen och alla de musklerna som varit extremt aktiva under en vecka ska återhämtar sig så ska de helst inte lyft tungt. De ska helt enkelt bara dra åt sig näring så att de växer.

För den som tror att man bygger större muskler när man tränar är helt fel ute!
När kroppen utför en rörelse, vi säger bänkpress. Då tar man sönder musklerna på ett bra sätt, det är därför som det är så viktigt att äta rätt mängd kolydrater och protein så att kroppen kan reparera sig själv samt få energi till att lyfta mycket i bänken. När kroppen sen vilar ifrån en övningar så reparerar den sig, det kan den inte göra under ett träningspass. Och det är på vilodagarna som den återhämtar sig bäst, samt på nätterna när man sover.

Vad händer med kroppen när den återhämtar sig?
Ja, vad händer egentligen… Det känns inget när musklerna i kroppen reparera sig själva, det kan för nybörjare kännas lite krampaktigt och detta är i så fall träningsverk. Men det är inget farligt. För att kroppen ska kunna bygga upp sig igen så behöver man äta mat som innehåller mycket protein. Proteinet är byggstenar till musklerna, utan det så kan de inte bli större. Vet man med sig att man inte får i sig så värst mycket av detta så kan ett kosttillskott vara bra att ta vid sidan om sin vanliga mat. Annars kan sötmandel som innehåller mycket kolhydrater och protein vara ett bra alternativ. Jag hoppas nu att du förstår hur pass viktigt det är att låta kroppen vila!

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar