// Artikel om

Vitamin B5 (pantotensyra)

Tillagd i kategorin Vitaminer och mineraler

Vitamin B5 (pantotensyra) är ett av B-vitaminerna och är viktigt bland annat för att vår ämnesomsättning ska fungera normalt. Vitamin B5 är även populärt för att behandla svår akne samt för att öka prestationsförmågan hos dig som tränar

Funktion i kroppen

Pantotensyra är mycket viktigt för kroppen eftersom det ingår som beståndsdel i ett enzym som kallas koenzym A. Detta enzym är mycket viktigt för vår ämnesomsättning och det behövs bland annat för omsättningen av kolhydrater och för att vi ska kunna förbränna fett. Dessutom behövs pantotensyra för produktion av viktiga hormoner samt signalsubstanser i hjärnan.

Får vi i oss för lite pantotensyra kan inte kroppens omsättning av fett fungera normalt och en del av fettsyrorna transporteras då genom talgkörtlarna, vilket orsakar akne. På samma sätt tror man att för lite pantotensyra även kan ge problem med fet hy och pormaskar. Tillskott med pantotensyra upplevs av många förbättra problemen avsevärt. Förbättringen kommer sannolikt av att den ökade tillgången på pantotensyra tillåter omsättningen av fett att fungera normalt så att fett inte behöver transporteras ut via talgkörtlarna.

Om man äter för lite pantotensyra verkar det kunna öka risken för att bli gråhårig. Försök på möss har dock visat att tillskott med pantotensyra kan tillbakabilda grått hår så att de återfår sin normala hårfärg. Om det stämmer även för människor vet man ännu inte säkert.

3 viktiga funktioner hos pantotensyra

  • Förbränning av fett
  • Produktion av hormoner
  • Ökar prestationsförmågan

Naturliga källor och tillskott

Vitamin B5 finns i stort sett i all mat vi äter, men kött, torkade baljväxter och fullkornsprodukter är speciellt rika på vitaminet. Att utveckla brist på vitamin B5 är ovanligt tack vare att det finns i det mesta vi äter. Det är därför ovanligt att man behöver ta tillskott för att man har brist. Att ta tillskott med vitamin B5 kan dock ha flera fördelar och det används i relativt stor utsträckning av personer som vill öka sin prestationsförmåga och av personer som har problem med akne. Vitamin B5 kan som sagt lindra besvär med svår akne och ett tillskott kan vara värt att testa för dig som har stora problem.

Vitamin B5 finns både som enskilt tillskott och som ingrediens i B-komplex (tillskott som innehåller alla B-vitaminer). Om du får i dig mer vitamin B5 än du behöver kommer överskottet att lämna kroppen med urinen. Detta beror på att vitaminet som sagt är vattenlösligt och därmed inte lagras i kroppen. Med andra ord finns ingen risk för biverkningar, men naturligtvis är det trots det viktigt att man alltid följer anvisningarna på produkten.
Vill man börja ta tillskott på vitamin B5 rekommenderar vi att köpa vitamin B5 hos Svensk Hälsokost eftersom att dessa tillskott är högdoserade, vilket gör att du får i dig den mängd av vitaminet som krävs för att du ska märka effekt.

Diskutera artikeln genom att kommentara

Inga kommentarer än.

Skriv en kommentar